Светске музичке позорнице

Дела Рихарда Вагнера (увертира за оперу „Ријенци”), Едварда Елгара (Концерт у е молу за виолончело и оркестар, опус 85) и Роберта Шумана (Друга симфонија у Це дуру, опус 61). Краљевском филхармонијом из Ливерпула диригује Бен Гернан. Солиста је виолончелиста Нарек Хакназарјан. Снимак је са концерта одржаног 5. априла ове године у дворани Филхармоније у Ливерпулу.

Диригент Бен Гернон је са непуних тридесет година управљао познатим светским оркестрима попут Чешке филхармоније, Филхармонија из Осла и Лос Анђелеса, а плодну сарадњу остварио је и са Чикашким симфонијским оркестром. Прошле године именован је за почасног гостујућег диригента Филхармоније Би-Би-Сија, као најмлађи уметник који је икада био на овој позицији.


Рођен 1988. године у Јеревану, Нарек Хакназарјан је пажњу светске јавности привукао након освојене златне медаље на међународном такмичењу виолончелиста Чајковски 2011. године. Иначе, виолончело је почео да свира у шестој години, у једанаестој се са мајком преселио у Москву, где је 2006. године уписао Конзерваторијум као стипендиста Фондације која носи име Мстислава Ростроповича. Исте године освојио је прву награду на такмичењу виолончелиста Арам Хачатурјан у Јерменији, а само две године касније одликован је специјалном наградом на међународном такмичењу за младе гудаче Јохансен, као и првом наградом на међународној аудицији за младе концертне уметнике. То му је омогућило да одмах дебитује на сцени њујоршког Карнеги хола, као и у Кенедијевом центру у Вашингтону. Године 2014. његово име налазило се на Би-Би-Сијевој листи Уметник нове генерације.

Нарек Хакназарјан је наступао са Лондонским симфонијским оркестром, Ротердамском филхармонијом и оркестром Театра Мариински под управом Валерија Гергиева, као и са ансамблима међу којима се посебно издвајају Чикашки симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар из Даласа, Филхармонија из Лос Анђелеса, Симфонијски оркестри из Сијетла, Сеула и са Новог Зеланда.

Емисију уређује Ирина Максимовић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво