Са београдских сцена – Концерт „Жене у музици”

Емитујемо снимак са концерта који је под називом „Жене у музици” одржан 14. маја ове године у Галерији АртГет, у организацији Удружења Жене у музици Србија. Концерт је одржан поводом 15. издања такмичења Donne in Musica.

Удружење Жене у музици Србија основано је 2003. године у Крагујевцу на иницијативу композиторке Војне Оливере Нешић, као члан Почасног комитета Фондације „Адкинс Кити". Такође, Жене у музици Србија учествују у пројектима поменуте Фондације и УНЕСКО-а, на пољу културних програма и афирмација жена у музици.

Циљ Удружења је представљање жена у области компоновања, извођаштва, музикологије, етномузикологије, истраживања, медија, науке, итд. Једна од главних активности је такмичење Donne in musica за младе од 6 до 30 година, у дисциплинама клавир, камерна музика, кларинет, хор, композиција, а као обавезан програм тражи се извођење дела композиторки.

У вечерашњој емисији слушаћете дела првонаграђених младих композиторки на 14. Интернационалном конкурсу за композицију Donne in Musica. Прво ћете чути остварења Паук Тијане Бугарчић и Јапанска кајсија кинеске ауторке Џисјуен Ху. Следе Бајка румунско-немачке ауторке Виолете Динеску, као и њено дело Армагедон, затим Цврчак и мрав италијанске композиторке Антонине Сарћине.

У наставку емитујемо остварења Рикошет белгијске ауторке Данијеле Бас, Игре у води Гертруд Фирнкес, две минијатуре шпанске композиторке Круз Лопез де Рего: Ехо и Нагомилане рите , као и Време за љубав Данијеле Бас; потом ћете чути Хексаптихон број 6, опус 41 израелске ауторке Ципи Флајшер, ово дело се састоји од шест комада, различите оркестрације са истим темама, а повезују их речи палестинско-сиријског песника Џабре Ибрахима Џабре. Свирају пијанисти Јована Јовановић и Саша Туцаковић. Емисију завршавамо остварењима Фантазија јорданске композиторке Агнес Башир и Токата Војне Оливере Нешић.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво