Хроника Трећег програма

Можете пратити осврт Дејана Петровића на недавно завршени 25. Фестивал европског филма који је одржан од 14. до 20. јула на Палићу.

У оквиру јубиларног Фестивала европског филма на Палићу, који је недавно Европска фестивалска организација (ЕФА) прогласила најбољим филмским фестивалом на старом континенту, приказано је око стотину остварења у дванаест програмских целина. Награду „Александар Лифка" добио је глумац Раде Шербеџија, најбољи филм по заједничком суду жирија и публике је Девојка Лукаса Донта, док је признање за најбољу режију отишло данском остварењу Кртица Расмуса Клостера Броа. Одржани су бројни панели, изложбе, концерти, промоције књиге, а главни фестивалски програми су, осим такмичарског, били „Паралеле и судари", „Нови мађарски филм", „Фокус", „Млади дух Европе" и други. Претфестивалски програм отпочео је још на самом почетку јула ретроспективним подсећањем на досадашње победнике фестивала. Заслужним прегаоцима, на челу с Миленом Дравић - чија монографија је такође промовисана - додељени су сребрњаци. Посебно вреди поменути да је објављено и ново издање монографије Додир вечности преминулог критичара Небојше Поповића са сакупљеним есејима о свим добитницима награде „Александар Лифка".

У овом тексту Дејан Петровић се посебно осврће на филм Алија Абасија Граница – дело које и на визуелном и драматуршком нивоу помера границе, сведочећи о битним истинама данашњег света и човека. Протагонисти су два хуманоидна бића, која се међусобно зближавају, откривајући да не припадају људској врсти. Такође ће бити речи и о филмовима Марен Аде Тони Ердман и Гримура Хаконарсона Овнови који су приказани у програмској селекцији „Победници на тргу".

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво