Стереорама – Џез панорама

Како више волите (9): Саксофониста Џони Грифин и други (Оскар Питерсон, Џо Пес, Ред Мичел, Кени Дру, дует Френк Синатра и Глорија Естефан).

Због свог ниског раста а снажног свирања, саксофониста Џон Арнолд Грифин је добио надимак Мали див - Little Giant. На музичкој сцени Америке и Европе био је активан готово 68 година, а за то време је сарађивао са многим бибап музичарима као што су: Еди Локџо Дејвис, Телонијус Монк, Бад Пауел и Арнет Коб. У Европи је био члан одличног биг бенда који су водили Кени Кларк и Френси Боланд. За свој дугогодишњи запажени рад стекао је почасни докторат из музике на Берклију. Као седамнаестогодишњак снимао је у Лос Анђелесу са оркестром Лајонела Хемптона, да би 1957. године постао члан Блејкијевих Џез Месенџерса. Радио је са многим џез музичарима као што су Телонијус Монк, Винтон Кели, Пол Чејмберс, Кени Вошингтон и други.

Џони Грифин је 1963. године напустио Америку и прешао у Европу из више разлога, између осталог због негативне критике његовог скретања у воде фри џеза, тако да су му интерпретације трајале знатно дуже од уобичајених, неколико минута. У Француској и Холандији, где се настанио, свирао је са водећим европским и гостујућим америчким музичарима. Запажени су његови наступи у оркестру Кенија Кларка и Френсиса Боланда, али и са Биг бендом Петера Хербхолцхајмера касних седамдесетих година прошлог века. Музички је био активан до своје смрти, а умро је у 80. години у Француској. У емисији ћемо чути неколико стандарда у извођењу Џонија Грифина и његових колега: Оскара Питерсона. Џоа Песа, Реда Мичела, Кенија Друа, и дуета Френк Синатра - Глорија Естефан.

Аутор: Јадран Ерчић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво