Музика вива

Међународни Рострум композитора у Будимпешти 2018

Пратићете остварења Зубина Канге, Метјуа Витала и Петера Бруна који су представљали селекције Аустралије, Финске и Данске на поменутом фестивалу.

Зубин Канга, композитор, импровизатор и пијаниста из Аустралије направио је минијатуру за препарирани клавир и живу електронику, која своју инспирацију проналази у прелиду под насловом Увело лишће Клода Дебисија. Из узора Канга изводи већину тонских висина и ритмичког материјала, које спроводи кроз опсежне електронске модификације. Такође, он покушава да створи и ефекат вибрирања папира чиме указује на још један вид - мртвог или увелог лишћа, односно да потенцира употребу и постојање неживих ствари.

Дело Град у мору написао је канадско-фински аутор Метју Витал, који је после основних студија у Канади и Америци, завршио докторат на Академији Сибелијус у Хелсинкију, где је остао да живи и ради. Његово стварaлаштво карактерише покушај да споји опречне елементе - стари и нови свет, западну и незападну музику, духовну и световну традицију у јединствен експресивни језик коришћењем изванмузичких елемената од природних појава до поезије и пејзажне уметности.

То је случај и са делом Град у мору које свој наслов позајмљује од истоимене поеме Едгара Алана Поа, односно инспирацију проналази у снажном имагинаријуму ове песме која описује град на Западу у сумрак свог постојања, који полако тоне у море. Елегичан тон прожима Виталову композицију која поприма обрисе какве мирне успаванке за виолу, харфу и алт флауту. Ово је евокативно и непретенциозно дело, са јаким утицајем филмске и позоришне музике.

Камерна симфонија Онда када је отишао данског композитора Петера Бруна инспирисана мигрантском кризом која је 2016. године захватила Блиски исток и Европу. Како то каже аутор, његова камерна симфонија је посвећена „изгубљенима - онима који беже, онима којима нико није успео да помогне, онима који нису наишли на своју сигурну луку, онима који су изгубили наду и веру". Инспирацију за свој емпатични, уметнички чин Брун је нашао у стиховима песме „Лепота виси са дрвећа" Урусле Андкјер Олсенс.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се