Токови поезије

Данијел Чавић: песме

У емисији ТОКОВИ ПОЕЗИЈЕ од понедељка до петка можете слушати стихове победника конкурса 12/19 који организује издавачка кућа Трећи Трг из Београда. У првој емисији овог циклуса представићемо поезију Данијела Чавића, у избору Срђана Гагића.

Од 2016. године, у склопу Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија!", Издавачка кућа Трећи Трг покренула је нову песничку библиотеку под називом 12/19. Замишљена као конкурсна едиција, у карактеристичној опреми и специфичног и препознатљивог визуелног идентитета, библиотека окупља ауторе и ауторке млађе и средње генерације, уважавајући поетичку хетерогеност песничке сцене. Од ове године библиотека 12/19 отворена је и за ауторе који пишу поезију на свим језицима са којих није потребан превод на српски језик, а у сусрет 12. Београдском фестивалу поезије и књиге, представљена је поезија овогодишњих победника конкурса, чије ће збирке бити промовисане у октобру на Београдском сајму књига.

Данијел Чавић је рођен 1988. године у Суботици. Дипломирао је графички дизајн, али се стваралаштвом бави у домену визуелних уметности и књижевности. Аутор је књига Стаклени рајеви / Будилник на гробљу (2012) и Пут сунца (2017). Рукопис његове треће књиге Електрично распеће награђен је на трећем наградном конкурсу Београдског фестивала поезије и књиге. Члан је креативног тима РТС-а, где се бави арт дирекцијом, писањем и концепт дизајном. Живи и ствара у Београду.

По речима Срђана Гагића, свет Чавићеве поезије је свет у фрагментима, неиздиференциран и магловит. У њему песнички субјекат покушава да разуме своје место, пре свега кроз настојање да освести процес и циљ стварања, износећи сопствена поетичка начела и постављајући нове задатке превасходно пред језик поезије. Ова збирка је уједно и потрага за језиком који би у најразличитијим песничким формама којима аутор прибегава, могао да комуницира уважавајући особености читаоца миленијумске генерације. Чавићева метафорика почива на дубоком разумевању савремености, спајајући је у широком луку са најдубљим наслагама цивилизација. У основи таквог песничког подухвата јесте жеља да кроз сам поетски чин дође до значајних увида о времену, са једнаком свешћу о одговорности да се о том времену пева и о потреби да се човек утемељи у новој духовности.

Стихове чита Александар Божовић.
Уредница Тања Мијовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се