Имагинарни пејзажи

Представићемо остварења Мике Ваинија која је реализовао заједно са француским електроакустичким композитором Франком Вигуром. Њихов последњи, а Ваинијев постхумни албум „Ignis” објављен је пре три дана, 29. јуна, за кућу Cosmo Rhythmatic.

На почетку ћете чути нумере са њиховог претходног остварења Peau froide, léger soleil (Хладна кожа, благо сунце) из 2015. године. Ове нумере су биле резултат трогодишњег радног процеса у који су Ваинио и Вигру упловили после серије заједничких концертних наступа. Они спајају своја различита, а опет блиска уметничка залеђа - техно, индастријал, нојз и звучни експеримент - у специфично саодношење између, како они сами кажу, минималистичке медитације и максималистичке кинетике. Ваинијев сонични брутализам се одлично уклапа са Вигуровим приступом електроници у кључу француске школе која је окренута просторности звука и радикалном звучном експерименту.

На остварењу Ignis се налазе нумере на којима је овај двојац радио пре Ваинијеве трагичне и преране смрти 2017. године. Пошто је група Пан Соник престала са радом 2009. године, Ваинио је своје најрадикалније радове остварио управо са Франком Вигуром. Њихов процес је подразумевао озбиљну и дуготрајну припрему, како материјала за живе анступе, тако и оног студијског. На остварењу Ignis за разлику од албума Хладна кожа, благо сунце ова двојица уметника стварају деликатне, рафиниране, али опоре амбијенталне структуре. У ствари, концептуално, покушавају да осмисле звук „амбиса", брисаног простора простирања звука у свој његовој мистерији.

Уредница Ксенија Стевановић





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво