Уметност интерпретације – Чемаблиста Џастин Тејлор

Пратићете интерпретације овог франко-америчког уметника и апсолутног победника – како жирија, тако и публике – Међународног чембалистичког такмичења Музика антика у Брижу.

Први диск овог двадесттрогодишњег уметника посвећен музици породице Форкере објавила је дискографска кућа Алфа у септембру 2016. године и он је одмах добио признање Шок часописа Класика, Уредничког избора часописа Грамофон и на крају Гран при француске дискографске академије Шарл Крос. Такође номинован је и за награду Виктоар де ла мизик.

Џастин Тејлор је започео да учи чембало са једанаест година у свом родном граду Анжеу код Франсоаз Мармен. Његова страст према звуку овог инструмента водила га је до студија на Париском конзерваторијуму у класи Оливијеа Бомона и Бландин Рану где је примљен 2011. године. На овој институцији је похађао и курс клавира како би побољшао свој приступ чембалу, а такође је завршио и студије музичке анализе.

Од почетака студија, Џастин Тејлор је добијао позиве да као чембалиста наступа са ансамблима којима су руководили Венсан Диметр, Патрик Коен-Акенин и Жулијен Шовен. Његова љубав према барокној камерној музици довела је до оснивања Тејлор Консорта, ансамбла који сам предводи.

У вечерашњој емисији представићемо вам нумере са најновијег албума Континуум Џастина Тејлора на којем је овај уметник сучелио сонате Доменика Скарлатија и дела за чембало Ђерђа Лигетија. Како то име албума каже, ове композиције се надовезују једна на другу. Он групише Скарлатијеве једноставачне сонате попут класичне троставачне сонате - најчешће у односу темпа брз-лаган-брз, односно дурске или молске композиција, да би после тога уследила и Лигетијева дела.

Уредница емисије: Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво