Музеј звука – Антифони Хилдегард фон Бинген

Слушаћете дела средњовековне композиторке која је у својим композицијама остварила јединствени спој грегоријанског корала и хришћанске неоплатонистичке естетике.

Ова немачка бенедиктинска опатица, филозофкиња, мистичарка коју је красила велика ерудиција и познавање широког спектра области, једна од првих композиторки чије је име остало сачувано у историји музике. Оставила је за собом опус од 77 дела - антифона, секвенци, респонзоријума и химни. Збирке у којима су дела сачувана потичу из средине XIII века, али се претпоставља да су композиције написане десетак година раније. Текстови су прожети сликовитим језиком у којима се препознају апокалиптичне визије карактеристичне и за текстове визија Хилдегард фон Бинген. Модерни истраживачи ове композиције записане немачким неумама, означавају групним називом Symphonia armonie celestium revelationum и обухватају 43 антифона, 18 респозоријума, 7 сквенци, 4 химне, Кирије, Алилују и три необележене композиције.

Сама музика ове ауторке је заснована на релативно малом броју мелодијских формула, а у зависности од типа напева, музички слог је силабичан - у химнама и секвенцама, до изразито мелизматичних респонзоријума у којима мелизми понекад обухватају и преко 70 нота.

У вечерашњој емисији слушаћете антифоне Хилдегард фон Бинген објављене на албуму под називом Божанска светлост Ансамбла за рану музику из Аугзбурга под управом Сабине Луценбергер.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво