Из рукописа

Зоран Ћирић: Ланац слободе

У циклусу „Из рукописа“, од понедељка, 4. до петка, 8. јуна, можете пратити делове из новог романа Зорана Ћирића „Ланац слободе“. Књигу ће наредне године објавити издавачка кућа „Дерета“.

„Стигао сам и притајио се неколико дана, помно ослушкујући како се гласине о великом догађају пробијају кроз стандардно сиву нишвилску панораму. Говоркање би оживело тек у глувим ноћним сатима, пригушено кишом и блинкајућм неонским мраком - али довољно звучно да допре из свог гламурозног епицентра до затурених градских четврти. У узбурканом вртлогу дошаптавања и торокања, нисам дугао чекао да чујем верзију која ми је заличила на праву причу. Испричала ми ју је у бару „Колумбус", недалеко од авеније Уједињених Нација, једна припита дроца која се зажелела друштва.

Насмешила ми се барским кезом кад сам ушао и готово саосећајно ми намигнула гледајући мој кишни мантил и комадиће ноћи које сам унео у дискретно осветљену и шуштавом музиком обложену просторију. Док сам се приближавао шанку промућкала је остатак пића у чаши, искапила га и показала ми столицу поред себе. Учинила је то са дозом равнодушног самопоуздања: навика којој се толико њих повиновало да је престала да заиста обраћа пажњу и пребројава странце за зближавање - чак ни њихов новац, визит-карте или поклончиће којима су превазилазили сами себе у изливима јединственог надахнућа.

Нема смисла препирати се с таквим женама. Не одустају лако. Изгледају као да немају стварни циљ али гризу стварније од теријера. Паметније је сести крај њих и почастити их пићем, него се натезати с њима. А још је напољу све равномерније пљуштала киша, монотоно и безнадежно. Осећао сам како се надносила као истанчана сила изнад потуљеног, полууспаваног града.

У славу своје професије, дама на барској столици била је упадљиво привлачна. Згодна на неухрањени начин. Скоро штркљасто висока, но високе су лепше. Имала је светлу косу, меку и разбарушену. Наравно, оваквом типу женскиња плава коса најбоље пристаје. Природна као преплаћени секс у хотелу без видљивих звездица на улазу.

Кад се опет баршунасто осмехнула и завртела у руци празну чашу, лагано сам сео на понуђено место, махнуо шанкеру и за обоје наручио исто пиће.

Подигла је чашу и наздравила ми..."

(Одломак из новог романа Зорана Ћирића „Ланац слободе")

Чита Марица Милчановић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се