Век хармонике – Дела Александра Холминова и Сергеја Тосина

Слушаћете Свиту за хармонику Александра Холминова у интерпретацији Едуарда Митченка и Концерт за хармонику и оркестар под називом Арханђел, који је забележен 2011. године у Великој сали Конзерваторијума у Новосибирску. Извођачи су: Генадиј Черничка и гудачки оркестар Конзерваторијума у Новосибирску под управом Максима Конарева.

Александар Холминов је рођен у радничкој породици у Москви 1925. године. Почетком тридесетих година, на радост будућег композитора, радио станица у Москви је почела емитовање програма, те је Холминов почео да слуша дела великих композитора. Са осам година је кренуо у музичку школу, али је даровити дечак убрзо пребачен у пети разред. Већ са дванаест написао је своју прву оперу Прича о свештенику и раднику.У истом периоду се код Холминова јавља и интересовање за симфонијски оркестар, те пише две симфоније и први део своје Симфоније у еф-молу.

Дипломирао је у класи Голубева на Московском конзерваторијуму 1950. године. Радови Александра Холминова припадају различитим жанровима, али највећи део његовог опуса чине опере и кантате. Нека од либрета је написао сам, често инспирисан причама из класичне руске књижевности.

Холминов је добитник Државне награде Совјетског Савеза, носилац титуле Поштовани уметник Руске Федерације, члан Организационог одбора Савеза композитора Совјетског Савеза и члан Европског друштва културе.

Сергеј Тосин представник је лењинградске школе композиције, уједно се бави и музиколошким и педагошким радом. Аутор је хорске, оркестарске и камерне музике, као и неколико књига и бројних научних радова. Тосин воли да ради са живим звуком без коришћења технолошких достигнућа, те га сматрају уметником постмодернизма који експериментише са различитим методама производње звука.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво