Џез

Представљамо одабране нумере са концерта оркестра Darcey James Argue’s Secret Society, одржаног 17. новембра прошле године на Лондонском џез фестивалу.

Дарси Џејмс Аргју је рођен и образован у Канади, док је каријеру изградио на америчкој сцени, уносећи свеже ауторске и аранжерске концепте у музику за биг бендове. Свој оркестар Secret Society је основао 2005. године, а након дебитантског издања Infernal Machines из 2009. постао је миљеник тамошње критике, те редовно добија годишње номинације и признања у категорији великих џез оркестара. Следећа два албума настала су као део мултимедијалних пројеката у којима је учествовао, ширећи своје концептуално дело и ван строго музичких граница.

Албум Real Enemies који је изведен на Лондонском џез фестивалу, својеврсна је посвета америчкој фасцинацији теоријама завере и политици параноје. Аргју је амбициозан композитор, који тежи интригантним темама на трагу савременог њујоршког џеза. На аранжерском плану готово потпуно се одриче базичне традиције биг бендова, те се ослања како на раскошне, модерне аранжерске радове Карле Блеј или Марије Шнајдер, тако и на неспутано флертовање са различитим жанровима савремене музике, од попа и рока до фанка и хип хопа.

Аутор Никола Марковић





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво