Век хармонике

Интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија”

У сусрет 3. Интернационалном фестивалу хармонике и камерне музике „Еуфонија”, који се одржава од 24. до 27. маја у Новом Саду, подсетићемо се неких наступа са прошлогодишњег фестивала.

Фестивал „Еуфонија" настао је из жеље да се оформи манифестација која ће окупљати младе талентоване акордеонисте и педагоге, служити унапређивању класичне хармонике и допринети афирмацији наших уметника на међународној сцени. По речима организатора, један од циљева је и мотивисање домаћих аутора да стварају оригинална солистичка и камерна дела за саставе у којима учествује хармоника. У том настојању остварили су успешну сарадњу са младим српским композиторима, нарочито кроз пројекат „Нова српска музика за хармонику" који је започет 2015. године. Посебно је занимљива чињеница да је захваљујући овој иницијативи као поруџбина написан први Концерт за хармонику и оркестар у Србији под називом Memoria in Aeterna Лазара Ђорђевића. Концерт је настао 2017. године у оквиру обележавање великог јубилеја за новосадску уметничку хармонику - сто година од рођења композитора Рудолфа Бручија. Концерт је написан у сарадњи са младим српским акордеонистом Дарком Димитријевићем, а аутор Ђорђевић успео је да изнедри палету нових тонских боја. Специфичним третманом оркестра, у комбинацији са звуком хармонике, достигнута је широка скала звучних ситуација, расположења и контраста чије међусобно допуњавање гради складну и узбудљиву музичку целину. Композиција формално представља једноставачни концерт са две солистичке каденце. У оквиру друге солистичке каденце употребљен је цитат из композиције Скерцо за хармонику Рудолфа Бручија у знак сећања на ову значајну личност у области културе.

За овогодишње издање фестивала организатори су најавили још једно вече посвећено новој српској музици за хармонику, а које се одржава у склопу истоименог пројекта. Како је 2018. година културног наслеђа Европе, на фестивалу ће бити представљена нова дела која кореспондирају са елементима традиционалног музичког наслеђа Балкана. Гост композитор биће ирански аутор Аршиа Самсаминија, који је специјално за Фестивал „Еуфонија" и дуо Резонанца написао композицију „Балканех".

У емисији ВЕК ХАРМОНИКЕ, коју смо посветили овом младом, али значајном и слободно можемо рећи фестивалу високог ранга, чућемо Концерт за хармонику и оркестар – Мемориа ин Етерна Лазара Ђорђевића, у извођењу Дарка Димитријевића и ансамбла Камерата Академика, под управом Горана Пенића, као и одломак са наступа прошлогодишњег победника – Марка Тривуновића. Он је на отварању фестивала извео Десет концертних етида за хармонику Рудолфа Бручија, а потом и победнике у категорији камерне музике, дуо Резонанца из Грчке, који ће извести композицију ПЛУС 1 Јуке Тјенсуа. Дело је настало 1992. године као поруџбина финског Института за хармонику.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво