Студије

Феликс Гилберт: Бернардо Ручелаи и вртови Оричелари

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ можете пратити текст Феликса Гилберта „Бернардо Ручелаи и вртови Оричелари: Студија о пореклу модерне политичке мисли”. Са енглеског превела Јована Тимотијевић.

Текст Феликса Гилберта, једног од најбољих познавалаца ренесансе, „Бернардо Ручелаи и вртови Оричелари: Студија о пореклу модерне политичке мисли" сматра се класичном историографском студијом о приликама у Фиренци с краја 15. и почетка 16. века, те је, утолико, незаобилазан извор за свако упознавање с тим периодом, или његово проучавање.

Гилберт се усредсређује на два мотива: 1. место и улога богатог и утицајног фирентинског трговца Бернарда Ручелаиjа у политичком и уметничком животу Фиренцe у периоду од владавине Лоренца Величанственог, преко успостављања републике, до поновног повратка Медичија на власт почетком 16. века; 2. улога састанака у вртовима Оричелари, који су припадали управо Бербнарду Ручелаиjу, у којима су се почетком 16. века окупљали највиђенији фирентински уметници, филозофи, научници. С једне стране Гилберт показује да је Ручелаијева улога била много значајнија и у политици и у уметности него што се то до сада мислило, а када је реч о састанцима у вртовима Оричелари, Гилберт утврђује да су се ти састанци одвијали у много дужем периоду него што се то до његове студије мислило. Истовремено са утврђивањем историјских чињеница, Гилберт прибегава фином тумачењу резултата до којих долази и оцртава узбудљиву слику ренесансне Фиренце.

Чита Марица Милчановић
Уредник Иван Мленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво