Предавања

Милан Суботић: Стогодишњица Октобарске револуцијe и политика историје

У среду, 29. новембра, можете слушати предавање Милана Суботића „Стогодишњица Октобарске револуције и политика историје” које је недавно одржано у Институту за европске студије.

Милан Суботић је у свом излагању анализирао однос руске политичке елите и јавности према обележавању века од Октобарске револуције. Подсећајући на прославу два века Француске револуције 1989. године, аутор је указао на разлике у начину обележавања јубилеја две револуције које су суштински одредиле дуги XIX и кратки XX век европске и светске историје. С обзиром да на комеморативне праксе и селективност у репрезентовању прошлости пресудно утиче савремена политика, Суботић је средишњи део излагања посветио интерпретацији односа пост-совјетских политичких елита према Октобарској револуцији. Коришћењем концепта „политике историје", интерпретиран је процес којим је празник годишњице Револуције од „утемељујућег мита" совјетске епохе, после 1991. године претворен прво у „Дан помирења и сагласности" да би, коначно, 2005. године био укинут као нерадни, празнични дан.

Током владавине Владимира Путина Октобарска револуција је престала да буде употребљиви симболички ресурс у конституисању руске историјске самосвести и пожељног система друштвених вредности. Неспојив са идеалом „државности", наглашавањем хиљадугодишњег историјског континуитета и вредности друштвене стабилности, век Октобарске револуције је стога у данашњој Русији превасходно обележен као подсећање на погубност друштвеног конфликта. Политика историје заснована на истицању јединства пред спољашњим и унутрашњим опасностима од „обојених револуција" је, према суду предавача, заснована на идеологији конзервативизма која нужно тежи маргинализацији Револуције у колективном памћењу.

Уредница Оливера Нушић.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво