Музичке актуелности

Вечерашњу емисију посветићемо освртима на два значајна музичка фестивала, која су одржана током октобра у Београду. Пратићете приказ 26. Међународне трибине композитора одржане од 5. до 10. октобра који је написала Неда Колић, као и осврт Николе Марковића, на 33. Београдски џез фестивал.

Говорећи о најзначајнијем фестивалу савременог композиторског стваралаштва, Неда Колић наводи: „О значају Трибине, која истрајава у једној од главних споредних улога у сатиричној quasi драми званој „Висока Култура" постављеној на српској сцени препуној импровизације, чини се сувишним ишта додати, па ипак, њену важност и посебност требало би истицати у свакој прилици. Као темељна музичка институција, београдска Трибина композитора из године у годину редефинише и преиспитује институционалне и академске оквире, и шири панорамске видике у којима се позиционира савремена музичка продукција у Србији."

Дванаест година након обнављања Београдског џез фестивала 2005. године, Никола Марковић примећује да „после предугачке паузе због санкција и потоње инертности потенцијалних организатора, ова престижна манифестација је успешно окончала своју транзицију и мукотрпну потрагу за идентитетом. (...) Овогодишње издање је коначно затворило пун круг и окренуло се публици младих и средњих година, која џез прати од деведесетих и раних двехиљадитих до данас".



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво