Студије

Јован Аранђеловић: Како настају дуговечна дела

У емисији СТУДИЈЕ можете пратити циклус „Како настају дуговечна дела”, у којем ћемо до петка, 27. октобра, читати делове из истоимене књиге Јована Аранђеловића.

У збирци књижевних и филозофских огледа Како настају дуговечна дела Јован Аранђеловић износи своја запажања о најзначајнијим достигнућима науке и уметности у светским оквирима и пореди их са дометима наше културе, уочавајући да у нашем стваралаштву постоји значајна неуједначеност. На пример, за разлику од филозофског, наше књижевно наслеђе представља непресушно врело драгоцених искустава о начинима на које се српска култура од својих почетака до наше савремености уздизала, стварајући мноштво изузетних дела трајне вредности. Разлог томе је, између осталог, и одсуство јавне свести како о филозофији самој, тако и о незадовољавајућем стању унутар ње. Аутор посебно истиче ефемеран положај филозофије и критикује сада већ превазиђени модел „чисте науке". Позивајући се на најзначајније филозофе у историји, али и на наше научнике и мислиоце (попут Николе Тесле или Михаила Ђурића), Аранђеловић наглашава да филозофија не може и не сме бити незаинтересована за политику и друштво.

У емисјама које можете слушати од понедељка до петка прочитаћемо огледе „Филозофија као узор наукама (Како је могуће говорити о науци као о уметности?)", „O привиду да је постојеће једини изазов мишљења (О занемаривању онога што не егзистира)" и „Наука и савремени свет" из Аранђеловићеве књиге Како настају дуговечна дела?.

Циклус приредили Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво