Мајстори барока

Представићемо остварења Јохана Розенмилера.

Овај немачки композитор, тромбониста, оргуљаш и педагог највећи део свог стваралачког живота провео је у Италији. Његова музика била је изузетно цењена и у Немачкој, те је директно заслужан и за ширење елемената италијанског стила компоновања на север европског континента.

Основно музичко образовање стекао је у Елсницу, где је рођен 1619. године, а матурирао је на теолошком факултету Универзитета у Лајпцигу. У том граду је наставио своје музичко образовање код кантора школе Светог Томе, Тобијаса Михаела, где је постао један од асистената 1642. године. Радио је једно време као оргуљаш у цркви Светог Николе, а обећано му је и место кантора школе Светог Томе. Због извесног скандала у који је био умешан, а тицао се његове сексуалне опредељености, изузетно перспективна каријера овог композитора је прекинута и он се преселио у Хамбург, а потом у Италију.

Ту је почео да ради као тромбониста у цркви Светог Марка у Венецији, а веома брзо стекао је репутацију вештог композитора. При крају живота вратио се у Немачку, у Волфенбител, где је радио у служби војводе од Брунсвик-Линебурга. У том граду је и умро, 1684. године.

Аутор емисије Јелена Дамјановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво