Студије

Вернер Хамахер: Имати неимајући

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, од понедељка 16. до четвртка 19. октобра, можете слушати текст Вернера Хамахера из 2014. године „Имати неимајући”. С енглеског превела Милица Рашић.

Тема бриљантног текста Вернера Хамахера чувена је формулација Хане Арент из њених „Извора тоталитаризма": право да се имају права. Та, наизглед здраворазумска констатација, лебди изнад понора ужаса, бесмисла и непрестане борбе за достојанство људског живота. Да би, наиме, Јевреји постали плен нациста, морали су, најпре, бити лишени основних права, што се и догодило усвајањем Нинрнбершких закона из 1933. године. Лишени права да имају било каква права, Јевреји не само да су постали другоразредни грађани, већ су били лишени грађанског статуса. Постали су готово нељуди.

Хана Арент, дакле, тврди да смо постали „свесни постојања права да се имају права (а то значи да се живи у оквиру где се некоме суди према његовим делима и уверењима) и права да се припада некој врсти организоване заједнице тек када су се појавили милиони људи који су та права изгубили и нису могли да их поврате због нове глобалне политичке ситуације", а Хамахер, преузимајући тај мотив, на изразито динамичан начин, с истаначним спекулативним даром, развија ту тврдњу која је једнако актуелна и после шездесетак година од кад је изречена.

Уредник емисије: Немања Митровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво