Стереорама – Камерна музика

Слушаћемо два славна камерна дела: Клавирски трио у а-молу Мориса Равела и Гудачки октет у Ес-дуру, опус 20 Феликса Менделсона.

Равел је планирао да напише трио најмање шест година пре почетка рада на њему у марту 1914. године. Тада је, себи својственом духовитошћу, написао свом ученику Морису Делажу како је Трио већ написао, сада су му само потребне још теме. Рад на Трију је у почетку споро напредовао, али улазак Француске у рат, августа 1914, све је променио. Равел је, према сопственом сведочењу, из страха да ће морати да оде у рат незавршеног посла, прионуо на посао „са поузданошћу и луцидношћу лудака". До септембра, Трио је био завршен, а Равел је већ у октобру добровољно ступио у санитетску службу, а у марту 1916, овај добровољац седео је за воланом камиона 13. артиљеријског пука. Равелов Трио свирају пијаниста Кристијан Захаријас, виолиниста Улф Хелшер и челиста Хајнрих Шиф.

Гудачки октет у Ес-дуру, свој опус 20, Менделсон је компоновао у јесен 1825. године, као шеснаестогодишњак. Био је то његов рођендански поклон за пријатеља и учитеља виолине Едуарда Рица (1802-1832). Прво јавно извођење било је у лајпцишком Гевандхаусу 30. јануара 1836. године. Менделсонов Октет за четири виолине, две виоле и два виолончела слушаћемо у извођењу чланова ансамбла И музичи.

Аутор: Зоран Стојовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво