Трибине

Традиционално и савремено у уметности и образовању – Соња Маринковић

У емисији ТРИБИНЕ можете слушати излагање Соње Маринковић „Фолклор као инспирација Реџе Мулића у Другој симфонији под називом Косовска”. Снимак је забележен на првом Међународном научном скупу „Традиционално и савремено у уметности и образовању” који је од 4. до 6. новембра организовао Факултет уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици .

Композитор Реџо Мулић (1923–1982) рођен је у Гусињу, средњу школу је завршио у Скопљу, а студирао је у Београду. Радио је као средњошколски професор у Призрену, а потом као уредник музичког програма Телевизије Приштина и као композитор Радио Приштине. Свестрано образован и надарен, компоновао је како вокална и камерна дела, тако и симфоније, те сценску и филмску музику.

Међутим, Реџо Мулић је данас међу Србима готово заборављен, док га у литератури на албанском језику одређују као најзначанијег косовског композитора. Наводећи његове биографске податке и анализиирајући дела која је компоновао, Соња Маринковић настоји да објасни да је Реџо Мулић, пре свега, био југословенски композитор и да се фолклорни елементи које је користио у својим делима не односе само на наслеђе косовских Албанаца.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво