Стереорама – Поноћни концерт

У Поноћном концерту Стереораме слушаћемо музику за различите ансамбле композитора Малколма Арнолда, Џона Гарднера, Волфганга Амадеуса Моцарта и Едварда Елгара.

Чланови Инглиш брас ансамбла извешће Први квинтет за лимене дуваче Малколма Арнолда и Сонату секоларе Џона Гарднера (са оргуљашем Џорџом Скотом). Чућемо затим Квинтет за хорну, виолину, две виоле и виолончело, Волфганга Амадеуса Моцарта, у Кехеловом попису под бројем 407. То је прво дело компоновано за аустријског виртуоза Игњаца Јозефа Лојтгеба (1782. године), којег је Моцарт упознао још у Салцбургу, а затим су у приближно исто време обојица прешли у Беч. Високи технички и музички захтеви Моцартове партитуре (још ако се има у виду да се тада свирала такозвана природна хорна, без вентила) говоре да се у Лојтгебовом случају радило о првокласном виртуозу светског формата. У гудачком делу квинтета, поред једне виолине и чела, заступљене су чак две виоле, које су, поред хорне, одговорне за тамнију али и топлију звучну обојеност ансамбла. Тоналитет Квинтета је Ес-дур, а свираће га хорниста Џон Бероуз и чланови квартета Фајн артс.

Поноћни концерт Стереораме завршићемо музиком за гудаче. У извођењу чланова оркестра Симфонија из Лондона под управом Џона Барбиролија слушаћемо кратку Серенаду у е-молу Едварда Елгара, његов опус 20 из 1892. године.



Аутор: Зоран Стојовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво