Научни скупови

ОД КОРЕНА ДО ДЕОБА – говори Љубомир Кљакић

У циклусу НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком емитујемо снимке са 27. Крушевачке филозофско-књижевне школе, чија тема је била "Од корена до деоба – друштвена слика Србије у 20. веку". У петој емисији овог циклуса можете слушати излагање Љубомира Кљакића "Перманентно право на побуну у српској књижевности".

У оквиру Видовданских свечаности града Крушевца 17. и 18. јуна у Културном центру Крушевац одржана је 27. Крушевачка филозофско-књижевна школа. Поред главне теме ОД КОРЕНА ДО ДЕОБА – ДРУШТВЕНА СЛИКА СРБИЈЕ У 20. ВЕКУ, прогам скупа садржао је и два подтемата „Антрополошке теме у књижевности и филозофији данас” и „Време ограниченог хуманизма”.  

Избор теме био је мотивисан потребом за критичким и аналитичким сагледавањем кључних узрока настанка, облика појављивања, граница и последица друштвених, културних, стваралачких, филозофских, идеолошких, политичких и других промена, изазова и противуречности на богатој и драматичној друштвеној и културној мапи Србије у 20. веку. Те промене и њихове последице, подједнако су рефлектоване у филозофији и књижевности, у теоријским и стваралачким идејама, у политичкој мисли и непосредној животној пракси, које у српском друштву и култури трају све до данашњих дана.

Полазећи од тематски богатог књижевног дела Добрице Ћосића и његове широке друштвене ангажованости, учесници Школе проналазе веома инспиративне подстицаје за анализу не само промена које су захватале српско друштво и културу у бурним и трагичним деценијама 20. века, него и у данашњем, исто тако неизвесном и трауматичном друштвеном времену. Уочљиво је то у целокупном књижевном опусу великог српског писца, у романима, у публицистичкој и дневничкој прози и у његовом политичком деловању, као и у остварењима и идејама познатих српских филозофа 20. века, од Божидара Кнежевића до данашњих представника српске филозофије.

Две подтеме овогодишњег заседања – Антрополошке теме у филозофији и књижевности данас и Време ограниченог хуманизма – додатно ће проширити слику актуелног тренутка у савременој српској филозофији и књижевности и сагледати је у контексту општијих теоријских и стваралачких кретања у данашњем свету.

Следећег четвртка, 18. августа, можете пратити снимак излагања Часлава Копривице.

Уредница циклуса Тања Мијовић. 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се