Историјски снимци

Сећање на Зорицу Димитријевић-Стошић

У емисији посвећеној Зорици Димитријевић-Стошић, која је преминула у Београду 13. фебруара у 79. години, слушаћете снимке на којима ова пијанисткиња интерпретира дела Василија Мокрањца, Мориса Равела, Милоја Милојевића, Љубице Марић и Клода Дебисија.

Зорица Димитријевић-Стошић рођена је у Смедереву 1934. године, а основне и постдипломске студије завршила је у класи Властимира Шкарке на Музичкој академији у Београду. Усавршавала се код реномираног пијанисте, композитора и професора Ђина Горинија на Венецијанском конзерваторијуму. Стошићева је на Факултету музичке уметности провела цео радни век, где је била редовни професор на Катедри за клавир од 1954. до 2001. године, као и дугогодишњи шеф Катедре и продекан за наставу ове високошколске установе. Добитница је многих награда међу којима се издвајају Октобарска награда града Београда 1980. године и Велика плакета са повељом Универзитета уметности 1985. године. Током своје богате каријере сарађивала је са најзначајнијим уметницима у земљи и региону, наступајући солистички и у камерним саставима. Остварила је запажена учешћа на престижним фестивалима као што су БЕМУС, Дубровачке летње игре и Охридско лето, а наступала је и на концертима свих филхармонијских оркестара на простору бивше Југославије.

У емисији ћете слушаћете снимак из 1976. године на којем Зорица Димитријевић-Стошић премијерно изводи свиту за соло клавир под називом Интима, остварење које је Василије Мокрањац посветио овој пијанисткињи. Потом следе Сонатина Мориса Равела, мелодијска рецитација за глас и клавир - Чаробница Љубице Марић, коју је Стошићева извела у сарадњи са мецосопраном Драгославом Николић и одабрани комади из збирке Ритмичке гримасе Милоја Милојевића, а емисију завршавамо са три прелида Клода Дебисија.

Ауторка Марија Шорак

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво