Priče o majčinstvu na „Sinema sitiju“

Omnibus „Neke druge priče“ pet rediteljki iz pet država sa eks-Ju prostora imaće premijeru na novosadskom „Sinema sitiju“. Prvi zajednički projekat svih bivših republika sastoji se od dramatičnih priča o mladim majkama, suočenim sa teškim izborom.

Drama „Neke druge priče" pet mladih rediteljki iz zemalja bivše Jugoslavije biće premijerno prikazan na festivalu „Sinema siti".

Novosadski festival traje od 5. do 12. juna, a „Neke druge priče" biće prikazane u sklopu takmičarske selekcije „Nacionalna klasa".

„U projektu koji istražuje način života i viđenje istorije novih generacija koje su nekada bile deo jedne države, učestvovale su mlade rediteljke Ana Marija Rosi iz Srbije, Hana Slak iz Slovenije, Ivona Juka iz Hrvatske, Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine i Marija Džidževa iz Makedonije", saopštili su organizatori „Sinema sitija".

Filmski kritičar Nenad Dukić je autor projekta i producent filma koji prikazuje „pet dramatičnih priča o majčinstvu mladih žena, u zemlji formalno poznatoj po imenu Jugoslavija".

„Trudnica u bolnici sreće čoveka koji je ubio njenog muža. Druga krije trudnoću od svog dečka, znajući da će je posao odvesti daleko od njega. Treća očekuje blizance suočena sa užasnim izborom, jer je jednom fetusu dijagnostikovan Daunov sindrom...", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, sa pet producentkinja i rediteljki iz isto toliko zemalja, „Neke druge priče" predstavlja „prvi zajednički kreativni proizvod država koje su činile bivšu Jugoslaviju i prvi projekat posle 18 godina finansiran od strane svih eks-Ju republika".

„To je mala revolucija i dešava se prvi put u kinematografiji. Siguran sam da će se ta saradnja uskoro pojaviti i u drugim oblastima", rekao je Dukić.

U srpskom delu omnibusa igraju Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Gordan Kičić i Svetlana Bojković, a u ostalim delovima omnibusa pojavljuju se između ostalih Lucija Šerbedžija, Nera Stipičević, Goran Bogdan, Nina Violić, Feđa Štukan i Iva Zendelska.

Iza projekta stoji produkcijska kuća „SEE Film Pro" iz Beograda, u saradnji sa „Studiom maj" iz Ljubljane, zagrebačkim „4Film", „Dokumentom" iz Sarajeva, makedonskim „Skopje film studijom", a uz podršku „Oktagon filma" i „DIG" produkcije iz Irske.

Film je podržao i Fond evropske koprodukcije „Euroimaž".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво