Otvoren Zagreb film festival

Projekcijom filma „Mašan" Umberta Pazolinija otvoren Zagreb film festival. Srpski film „Obični ljudi", u okviru glavnog programa uz 10 dugometražnih filmova, takmičiće se za nagradu „Zlatna kolica".

Zagreb film festival, sedmi po redu, na kome će gledaoci do 24. oktobra moći da vide 90 filmova u 160 projekcija, među kojima i nekoliko ostvarenja srpske kinematografije, otvoren je u nedelju.

U prepunoj dvorani Studentskog centra u kojoj su bili državni i gradski zvaničnici i ličnosti iz sveta kulture, festival je posle obraćanja direktora Borisa T. Matića otvorila zamenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Potom je usledila projekcija filma „Mašan" Umberta Pazolinija.

Filmovi na tom festivalu uglavnom su dobitnici nagrada i priznanja na ranijim festivalima. Tako je srpski film „Obični ljudi" (Ordinary people) Vladimira Perišića dobitnik nagrade „Srce Sarajeva" za najbolji igrani film i najboljeg glumca. Dobio je i nagradu FIPRESCI koju dodeljuju filmski kritičari.

„Obični ljudi" će se u okviru glavnog programa uz 10 dugometražnih filmova takmičiti za nagradu „Zlatna kolica" i nagradu od 5.000 evra.

Pored dugometražnih, u glavnom programu biće prikazano i 15 kratkih igranih filmova, kao i 13 dokumentaraca koji konkurišu za nagrade "Zlatna kolica" i novčane nagrade od 5.000, odnosno 1.500 evra.

Među dokumentarnim filmovima biće van konkurencije prikazan i film „Fank-i-lastiš Crnog Zuba" režisera, scenariste i producenta Dušana Kojića Koje.

Od ove godine uz postojeće programe „Moj prvi film", prvih dela poznatih režisera, „Velikih pet" u kojima se prikazuju najgledaniji filmovi u najvećih pet evropskih kinematografija, „Matineje" i „Vip bibijade" uvode se programi „Odvažni producenti", „Omnibusi o gradovima" i „Film kao propaganda".

U okviru tog programa prikazaće se i film „Vukovar jedna priča" Bore Draškovića, a zanimljivo je da će u tom programu publika moći pogledati i filmove „Četnici/Borbena gerila" američkog režisera Luja Kinga iz 1942. i „Trijumf volje" Leni Rifenštal iz 1935. godine.

Među članovima žirija dugometražnog i kratkometražnog igranog filma je i Jelena Mitrović, producentkinja i predavač na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu.

Igrani i dokumentarni filmovi koji su se prikazivali na ranijim Zagreb film festivalima, imali su nakon njih i redovne projekcije u bioskopu „Europa" i drugim zagrebačkim i hrvatskim bioskopima i izazvali interesovanje posetilaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво