Pronađeno više od 20 zapečaćenih sarkofaga „kako su ih stari Egipćani ostavili“

Vest o otkrivanju više od 20 drvenih sanduka u Egiptu, u izuzetno dobro očuvanom stanju, odeknula je poput bombe u arheološkim krugovima širom sveta. Egipatske vlasti ocenjuju da je reč o jednom od najvećih i najvažnijih otkrića tokom poslednjih nekoliko godina.

Drveni sanduci otkriveni su u tebanskoj nekropoli Asasif, na zapadnoj obali Nila, piše Vašington post.

Tamošnje Ministarstvo antikviteta objavilo je na Tviteru fotografije na kojima su „zapečaćeni sanduci“.

Sarkofazi su bili poređani u dva nivoa u prostranoj grobnici, a na njima su i dalje vidljivi rezbareni oblici, kao i šare u boji koje nisu izbledele mnogo tokom vremena.

Stručnjaci nisu naveli iz kog vremena datiraju sanduci, ali je poznato da je lokalitet gde su pronađeni deo starog grada Tebe.

Teba je bila prestonica i faraonski grad drevnog Egipta.

Najstariji tragovi života u gradu procenjeni su da potiču iz perioda 11. dinastije, koja je vladala između 2081. i 1939. godine pre naše ere.  

Više detalja o sanducima i njihovim sadržajem, kao i planovima za dalje istraživanje biće objavljeni na konferenciji za medije koja je zakazana za subotu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво