Венеција почела да наплаћује пет евра туристима за улазак у град

Венеција је постала први град на свету који је за туристе увео систем наплате уласка у град, у покушају да смањи гужве које се стварају на врхунцу туристичке сезоне и током празника.

Табле са натписима који упозоравају посетиоце који су дошли у једнодневни излет на нови пропис постављени су испред железничке станице и близу пасареле на уласку у град, и обавештавају их да морају да плате пет евра пре него што зароне у уске уличице Венеције.

У Италији је 25. април државни празник и први је од 29 дана ове године када ће посетиоци морати да купе карту ако желе да уђу у град у лагуни. Наплата улаза се односи само на посетиоце који долазе између 8.30 и 16.00 часова. Изван тог временског оквира приступ је бесплатан и не проверава се.

Резервације и наплата се може обавити и онлајн, али постављени су и штандови за оне који немају паметне телефоне.

Иако на градским капијама нема пролаза на којима би се вршила провера да ли су посетиоци платили улазницу, инспектори ће вршити насумичне провере и изрицати казне од 50 до 300 евра свима који се нису регистровали.

Око 20 милиона људи посетило је Венецију прошле године, рекао је градски званичник, при чему је отприлике половина њих преноћила у хотелима или на дужем одмору – што је довело до тога да све већи број житеља одлази из Венеције која тренутно има око 49.000 становника.

Особе са хотелским резервацијама и посетиоци млађи од 14 година не морају да плаћају улазницу, али морају претходно да се региструју. Становници, студенти и радници су изузети од ове обавезе.

Венеција је прошле године за длаку избегла да буде стављена на Унескову листу „Светске баштине у опасности“, делом зато што је тело УН уважило напоре градских власти да се спречи да деликатни екосистем Венеције не буде преплављен масовним туризмом.

Осим што је увео улазну таксу, град је такође забранио великим бродовима за крстарење упловљавање у венецијанску лагуну и најавио нова ограничења величине туристичких група.

Становници Венеције су истовремено организовали протест против увођења система плаћања за туристе како би се смањиле гужве од које врве канали током врхунца сезоне и празника.

Држећи транспаренте на којима је писало „Не улазници за Вене-Ленд” и узвикујући „Овде живимо и овде остајемо”, неколико стотина људи је мирно марширало Пјацале Рома како би изразило своје неслагање са новим мерама.

Демонстранти кажу да желе смањење броја туриста, али се не слажу да ће увођење система плаћања имати значајан утицај на смањење протока.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се