Pola veka pokreta mladih istraživača

Valjevo ove, 2019. godine, obeležava jedan veliki jubilej – 50 godina od osnivanja pokreta Mladih istraživača, i prvog Kluba mladih istraživača. Ovo je još jedna posebnost po kojoj je Valjevo prepoznatljivo u naučnim, obrazovnim, ali i širim krugovima.

Iz pokreta Mladih istraživača nastala je u svetu poznata Istraživačka stanica Petnica, koja danas radi sa mladim talentima zainteresovanim za nauku iz celog sveta.

Današnje Društvo istraživača „Vladimir Mandić - Manda" osnovano je 16. februara 1969. godine, nakon nekoliko godina neformalnog organizovanja grupe mladih zaljubljenika u prirodu. Iste godine organizuje se i velika istraživačka akcija na Durmitoru.

Godina velikog Jubileja, u kojoj se obeležava pola veka trajanja jedne iskrene i orginalne ideje koja je generacije mladih ljudi naučila da vole i brinu o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom. Od 1969. godine do danas u okviru Istraživača stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca koji su naučili mnogo toga i o životu i stekli znanja i veštine koje su im omogućili da kasnije postanu uspešni profesionalci.

"Prva aktivnost u godini Jubileja jeste Svečana akademija koja će biti održana u Muzičkoj školi u Valjevu na dan osnivanja Društva istraživača 16. februara u podne. To će biti prilika za podsećanje na sve rezultate tokom ovih pet decenija rada, upoznavanje sa aktuelnim dešavanjima u Društvu, ali i za međusobno povezivanje različitih generacija Istraživača. Istog dana u Holu Centra za kulturu biće otvorena izložba Istorijskog arhiva Valjeva posvećena prvim godinama našeg Društva." - kaže aktuelni predsednik Društva istraživača "Vladimir Mandić - Manda" Bogdan Radić, student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ova omladinska organizacija primer je koji pokazuje da je ideja u vremenu nastanka bila dobra, da je preživela transformacije društva i da i danas okuplja mlade iz celog Kolubarskog okruga, koji sa svojim starijim drugarima uz nadžor studenata, profesora i naučnika koračaju kroz prirodu, brinu o njoj, razvijaju ljubav prema nauci. Društvo istraživača je danas prepoznatljivo po tome što njegovo rukovodstvo čine veoma mladi ljudi, među kojima neki još nisu punoletni.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво