Žito bez glutena?
Sveže pečena kifla je ukusno, meko vazdušasto pecivo ‒ prava stvar za dobar dan. Dopadljivoj strukturi hleba doprinosi gluten, ime iza koga se krije grupa proteina iz pšenice, raži i ječma. Ali kod ljudi koji imaju ozbiljnu autoimunu bolest, celijačnu bolest, gluten dovodi do oštećenja tankog creva. Veliki broj ljudi može da ima blagu netolerantnost na gluten pa izbegava hranu u kojoj se on nalazi.
Genetički modifikovani usevi su predmet oštre debate širom seta. Neke zemlje, među njima Francuska i Nemačka, stavile su takvu proizvodnju van zakona. „Najveću zabrinutost izaziva praksa ubacivanja (insertovanja) delova DNK sa jedne vrste u drugu", kaže Francisko Baro, biotehnolog za biljke sa Instituta za održivu poljoprivredu iz Španije. Da bi se izbegla ta genetička ukrštanja, Baro i njegove kolege koriste tehniku KRISP/Kas9 (CRIPS/Cas9) kojom se selektovani geni isecaju iz genoma žita.
Njihova studija bavi se onim glutenskim proteinima za koje se veruje da su glavni uzrok problema za imunološki sistem. Oni su uspeli da eliminišu te proteine, i kada su izvršili testove, takva žita su dovela do slabijeg odgovora imunološkog sistema, i to za 85%.
Stručna javnost smatra da tako modifikovane žitarice treba da prođu dugačak put do tržišta. „Ovo je zaista važan korak koji može dovesti do proizvodnje nečeg zaista korisnog", kaže Vendi Harvud, genetičar za žitarice iz Centra Džon Ines, u Engleskoj. Da bi razvili potpuno bezbednu vrstu žita za ljude koji boluju od celijačne bolesti, istraživači možda treba da obrate pažnju na veći broj gena glutena. Baro kaže da njegov tim radi na tome.
Priredio: Bojan Glavonić
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар