Bečka štampa optužuje masone

U nastavku govora u maju 1918. u loži u Lucernu („Neimarˮ, broj 9, Beograd, 1922), M. J. je upoznao braću sa stanjem posle aneksije Bosne i Hercegovine (u oktobru 1908), kada je, po njegovim rečima, Evropa mesecima bila pred ratom. Citirao je Hermana Bara, koji je tadašnji položaj Južnih Slovena u carevini ovako opisao: „Čim se koji Srbin, Hrvat, počne ma kako duhovno uzdizati, već je izdajnik. Održana su mnoga suđenja onima koji nisu prihvatali politiku monarhijeˮ.

„Optuživali su Srbiju da je sa Jugoslovenima u Monarhiji kovala zavere protiv njenog opstanka. Kako je to bilo neopravdano znali smo najbolje baš mi Jugosloveni u Austriji, koji smo čak bili nezadovoljni sa Srbijom što ne čini gotovo ništa ozbiljno u tom pravcu. Pokret među Jugoslovenima i ostalim potlačenim narodima Monarhije bio je spontan. Oni su osećali potlačenost to teže i borili se protiv nje to odlučnije, što se i među njima više proširilo obrazovanje i moderni demokratski duh vremena. Srbija nije bila tome kriva. To su pokazali i balkanski ratovi 1912-13. Srbija je mislila samo na svoju oslobodilačku zadaću u Staroj Srbiji i Makedoniji. Zato se ona oružala, ne protiv Monarhije. Sjajni uspeh srpske vojske protiv Turaka, i zatim protiv Bugara, izazvao je kod svih Jugoslovena opštu radost. Osvećeno je stoletno sramno robovanje pod Turcima."

Militantni krugovi koji su smatrali da će tadašnje probleme rešiti oružanim sukobom morali su da pronađu krivca za budući rat. Za to su, po njima, bili pogodni Srbi i slobodni zidari. Prebacujući krivicu na njih, želeli su sebe da opravdaju pred istorijom. O tome je M. J. govorio:

„U poslednje vreme piše austrougarska štampa mnogo o tome da je ovaj svetski rat skrivilo ‒ slobodno zidarstvo, naročito francusko. Slobodni zidari, tvrdi ona, vode rat protiv kraljeva i pape. Francuska Velika Loža je osudila na smrt austrijskog prestolonaslednika i dala da srpski slobodni zidari ovu presudu izvrše. Ja nisam pozvan i ne osećam nikakvo uživanje u tome da ovu besmislicu odbijam. Mogu samo to tvrditi da srpsko odnosno jugoslovensko slobodno zidarstvo nije stajalo niti stoji ni u kakvoj vezi ni sa atentatom ni sa atentatorima. Uostalom, danas je isuviše dobro poznato da su svetski rat skrivile i spremile druge tajne sile. Rat pak sa Srbijom htela je Austrija, i to u prvom redu zbog unutrašnjih političkih razloga i nevolje: da učvrsti premoć Nemaca i Mađara u državi i da dualizam ovekoveči. To se trebalo postići pokoravanjem Srbije i u isto vreme strahovladom u slovenskim krajevima Monarhije. Do godine 1914. sastojala se politika habzburške države prema Jugoslovenima, u Monarhiji i izvan nje, u političkom, ekonomskom i kulturnom gušenju. S ratom je započela „politika" rasnog uništavanja Jugoslovena i u carevini i izvan nje."

I danas se u medijima mogu pročitati i čuti stavovi koje je zastupala austrougarska štampa u vreme Prvog svetskog rata. M. J. je govorio o visokoj ceni koju su u ratu platili Srbi i drugi Južni Sloveni. Više od milion ljudi je izgubilo život, što je 10% od ukupne populacije. Osim ogromnih gubitaka, u besedi su istaknuti i ciljevi borbe.

„Naš se narod ne bori samo za svoju nacionalnu nego i za čovečansku stvar. Mi gledamo u ovoj nametnutoj nam borbi ne želju za moći, nego samo nagon za samoodržavanjem i kulturu našeg naroda. Svoju državu, budući da kod postojećeg internacionalnog poretka nema za to zgodnije metode, smatramo mi samo kao sredstvo za cilj da naš narod, preko 10 miliona ljudi, može živeti čovečno i kulturno se razvijati (to mu je dosad bilo većinom otežano i zabranjeno, njegove energije zabavljene i trošene u odbrani protivi tuđeg nasilja)."

Govor je prosleđen Velikoj loži Švajcarske „Alpina". Iza inicijala brata M. J. krije se ime Marka Jakovljevića.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво