Prva međunarodna konferencija pravoslavnih naučnika u Srbiji

Konferencija pravoslavnih naučnika pod nazivom „Pravoslavlje i nauka“ ‒ u okviru Prvog kongresa pravoslavnih naučnika, koji se tokom cele ove godine održavao najpre kao okrugli sto u Bugarskoj, na Krimu i u mnogim drugim mestima ‒ održala se i u Beogradu sa ciljem da pokaže kako vera i nauka uspešno koegzistiraju.

Pravoslavlje i nauka

Društvo pravoslavnih naučnika osnovano je 2012. godine u Voronježu. Svoje članove ima ne samo u pravoslavnim zemljama već i u zemljama drugih veroispovesti. Aktivno rade u Bugarskoj, Grčkoj, Rusiji i Poljskoj, a na ovogodišnjoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici Litvanije.

Zamišljeno je da se pravoslavlje objedinjuje i sa naučne strane, zato što ljudi obično ne spajaju jedno sa dugim. Ružica Ljovuškina, doktor filoloških nauka, kaže da je cilj Kongresa da se što više sazna o pravoslavlju. Ona dodaje da je zabluda da su nauka i vera međusobno suprotstavljene i objašnjava da organizatori i učesnici putem Kongresa pokušavaju da tu zabludu raskrinkaju.

Savremeni svet i pravoslavlje

Povodom beogradske konferencije, u Zadužbini Ilije M. Kolarca upriličen je i kulturni program Rusko-srpskog društva, nakon čega su predstavljeni kratki naučni uvodni referati. Priređen je i muzički program ‒ pesme o Rusiji i Srbiji izvodili su Ljuba Manasijević i hor Filološkog fakulteta. Posle čitanja poezije usledile su debate: „Teorija evolucije, medicina i psihijatrija", „Politikologija, sociologija i ekonomija, informaciona bezbednost", „Pedagogija, bogoslovlje", te „Jevanđeljske vrednosti u sistemu savremenog obrazovanja".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво