Nova godina se ne čeka samo u decembru

Veći deo sveta obeležava ulazak u novu godinu u noći između 31. decembra i prvog januara. U nekim kulturama, godina ne počinje prvog januara pa su zdravice, lepe želje i veselje rezervisani za druge datume.

U nekim tradicijama, proslave dočeka Nove godine u vezi su sa smenom godišnjih doba, vremenom žetve ili, na primer, sa verskim obredima.

Kineska Nova godina

Datum proslave Kineske Nove godine varira iz godine u godinu, ali je to uvek od sredine januara do kraja februara. U Kini, to je najveći praznik u godini.

Slavlje traje čak 15 dana. Kineskom Novom godinom proslavlja se kraj zime i početak proleća.

Škole i preduzeća, tokom slavlja su zatvoreni na najmanje nedelju dana, a desetine miliona ljudi putuje da posete svoje porodice. Veselje prate igre zmajeva uz ples i vatromet.

Veče u susret Novoj godini, porodica se okuplja oko praznične trpeze. Najčešće se služe svinjetina, pačetina i narandže. Ujutru deca na poklon dobijaju novac u crvenim papirnim omotima.

Tihi doček

Na Baliju, doček se organizuje u martu i ta proslava se naziva - Niepi. Niepi je najtiši dan u godini na turističkom ostrvu u Indoneziji. U stvari, poznat je kao "Dan tišine", jer su svi pripadnici lokalnog stanovništva uključeni u introspekciju, meditaciju i post.

Preduzeća tog dana ne rade, a zatvoren je i aerodrom.

Dan pre Niepi proslave, hindu zajednice na Baliju i širom Indonezije organizuju parade i druge obrede.

Neke od svečanosti uključuju nošenje figura „Ogoh-Ogoh" koje predstavljaju demon-kao bića koja simbolizuju zlo koje se dešavalo tokom godine koja se ispraća. Ogoh-Ogoh spaljuju se simbolično na kraju svečanosti - uveče.

Persijska Nova godina

Novruz - doček Persijske Nove godine, obeležava se u martu, kada je prolećna ravnodnevica. Koreni praznovanja sežu u prošlost hiljadama godina i dolaze do drevne monoteističke religije Zoroastrizma.

Osim što se slavi u Iranu, doček Persijske Nove godine slave i pripadnici iranske dijaspore. Novruz je takođe državni praznik u nekim zemljama. Obeležava se u nekim pokrajinama u Centralnoj Aziji.

Povodom obeležavanja tog posebnog dana, Persijanci postavljaju dekorativne stolove pod nazivom Haft, na kojima su svećnjaci, šareni stolnjaci i posebna jela.

Tokom praznika, običaj je da se posete rođaci i bliski prijatelji. Posete su kratke ali obavezno uzvraćene.

Priredila Maja Stojanović 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво