Saradnja u oblasti nauke i umetnosti

U nameri da se kulturno nasleđe sačuva za buduće generacije i da se unaprede saznanja o nacionalnoj umetnosti jedne zemlje, između dve institucije kulture i umetnosti sa dugom tradicijom ‒ Galerije Matice srpske i austrijskog Umetničko-istorijskog muzeja ‒ u Beču, 8. juna potpisan je Protokol o saradnji na odabranim projektima u istraživanju, konzervaciji, prezentaciji muzejskih kolekcija i muzejskoj edukaciji za period 2016‒2019.

Protokol o saradnji posebno se odnosi na razmenu i komunikaciju stručnjaka, realizaciju studijskih boravaka, istraživanje kolekcija, pripremu izložbi i pratećih muzejskih programa, promociju zajedničkih vrednosti i dr.

Tokom studijske posete Umetničko-istorijskom muzeju u Beču, upravnica Galerije mr Tijana Palkovljević Bugarski, programski direktor msr Snežana Mišić i muzejski edukator Jelena Ognjanović imale su značajne sastanke sa direktorima nekoliko odeljenja. Prilikom susreta sa dr Kristijanom Helclom, direktorom za izložbe, dr Štefanom Vepelmanom, direktorom Galerije slika, dr Štefanom Cajslerom, direktorom za vizuelne medije i dizajn, mr Andreasom Cimermanom, direktorom za umetničku edukaciju i sa mr Florijanom Polakom, direktorom za marketing i komunikaciju, govorilo se o programima i projektima na kojima bi se moglo sarađivati u narednom periodu.

Naši stručnjaci su takođe imali priliku da se upoznaju sa radom Odeljenja za umetničku edukaciju kroz radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, prezentacije programa „Muzej za sve" i programa za slepe i slabovide. Zanimljivo je bilo videti i android aplikaciju vodiča kroz stalnu postavku Umetničko-istorijskog muzeja u Beču (App‒KHM Stroies) ‒ napravljenu na srpskom jeziku.

Saradnja je za sada usmerena na oblasti muzejske edukacije i konzervacije. Tokom marta ove godine stručnjaci Umetničko-istorijskog muzeja u Beču upoznali su se sa edukativnim programom Galerije Matice srpske i tokom maja podelili svoja iskustva sa kolegama iz nekoliko novosadskih i beogradskih muzeja.

Stručnjaci će na jesen razmeniti saznanja na temu tehnička fotografija u konzervaciji. Radiće na praktičnoj demonstraciji u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom delu spektra za potrebe ispitivanja i dokumentacije u konzervaciji, a za sledeću godinu planirano je da se saradnja obogati novim programima, sa fokusom na edukativne programe za slepe i slabovide osobe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво