Praćenje zagađenosti mora

Jedno od najvažnijih pitanja budućnosti jeste zaštita mora. Naučnici iz cele Evrope okupili su se u Mesini, na Siciliji, kako bi testirali novi prototip broda robota, koji je, zahvaljujući biosenzorima, osposobljen za analizu toksina u morskoj vodi u realnom vremenu.

Праћење загађености мора Праћење загађености мора

Hidrougljenici, teški metali, pesticidi, antibiotici... mnoge štetne materije zagađuju more. Međutim, trenutno se ne mogu lako detektovati. Novi robot će automatski uzimati uzorke; biosenzori na palubi će ih odmah analizirati.

„Biosenzori čine ovaj brod posebnim. Trenutno u ovom ogledu posmatramo bakterije koje reaguju na toksine u vodi. Toksin koji ovaj aparat analizira ne može drugačije da se otkrije osim da uzmete uzorak vode i odnesete ga natrag u laboratoriju. To podrazumeva veliki brod, mnogo ljudi i mnogo vremena provedenog u laboratoriji. Sa ovim, za samo nekoliko sati možemo da uradimo ono za šta bi jednom timu bio potreban ceo dan", kaže Džon Volis, inženjer zaštite životne sredine.

Biosenzori su testirani u Institutu za marinska istraživanja u Mesini. Simulirana je naftna mrlja i ispitivano kako u tom slučaju reaguje alarm. To je jedna od aplikacija koja će biti deo ove nove tehnologije.

„Na brodu se nalaze i posebni senzori za neke tipove hidrougljenika. Za vreme testiranja simuliraćemo operaciju čišćenja, to je deo procedure u slučaju opasnosti. Zahvaljujući biosenzorima možemo da izdamo rano upozorenje, a znaćemo i koji tip intervencije bi najviše odgovarao", kaže Renata Denaro, marinski mikrobiolog.

Postoje različiti odeljci za različite bakterije. Kada je uzorak uzet, dovoljna je čak i kap vode, on se stavlja na ʼčip laboratorijeʼ. Ako se u uzorku nalazi velika količina teških metala, bakterija u određenoj komori proizvešće veliku količinu svetla. Ako ima malo teških metala, biće i manje svetla. Na taj način se meri količina zagađivača.

Živi organizmi kao što su bakterije mogu da nam daju podatke o stanju morskog okruženja, to je nešto što ne možemo lako da izvedemo standardnim analizama.

„U suštini, hemijske analize nam ne daju podatke koji mogu da nam pomognu da razumemo kako živi organizmi reaguju. Zahvaljujući biosenzorima, sada smo u mogućnosti da ustanovimo koliko zagađenje zaista može da bude opasno, da procenimo toksičnost zagađenja, ili generalno stanje marinskog okruženja", kaže Renata Denaro.

Pronaći delotvornija rešenja i jeftinije tehnologije ‒ to je pravi izazov u pronalaženju efikasnijeg nadzora, a samim tim i ‒ zaštite marinskih ekosistema.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво