Plastična ambalaža kao potencijalni uzrok bolesti?

Novija istraživanja upućuju na to da dijabetes, gojaznost, srčane tegobe, poremećaji u radu štitaste žlezde i neki tipovi kancera mogu biti povezani sa određenim hemikalijama sa kojima gotovo svakodnevno dolazimo u kontakt.

Da li su plastične boce za vodu, posude za podgrevanje hrane ili antibakterijska sredstva sasvim bezbedna? Mogu li biti uzrok nekih oboljenja? Nova istraživanja sprovedena na Teksaškom univerzitetu navode da dijabetes, gojaznost, bolesti srca, problemi sa štitastom žlezdom i neki tipovi kancera mogu biti posledice uticaja određenih hemikalija sa kojima smo svakodnevno u dodiru.

Reč je o supstancama koje, kako tvrdi farmakolog na Teksaškom univerzitetu u Ostinu, Andrea Gor, utiču na rad hormona. Reč je, između ostalog, o bisfenolu A, koji se nalazi u plastičnoj masi kojom se oblaže unutrašnjost konzervi za pakovanje hrane i bezalkoholnih pića i koji se može naći u plastici od koje su proizvedene plastične boce i plastično posuđe.

U Američkom endokrinološkom društvu došli su do tih zaključaka na osnovu uvida u više od hiljadu i tri stotine studija. Članovi društva smatraju da relevantnost rezultata potvrđuje i činjenica da podaci potiču od lekara koji su lečili ljude sa hormonalnim problemima, a ne od naučnika koji se bave uticajem hemikalija na laboratorijske životinje ili izolovane ćelije.

„Ne podgrevati hranu ni piće u plastičnom posuđu!“

„Dokaz je pouzdaniji nego ikada pre! Hemikalije u proizvodima koje svakodnevno koristimo remete rad hormona na način koji je štetan po zdravlje ljudi“, tvrdi Andrea Gor i dodaje da „stotine studija upućuju na isti zaključak bez obzira da li je reč o dugoročnim epidemiološkim studijama sa ljudima, laboratorijskim eksperimentima na životinjama ili istraživanjima sprovedenim unutar grupa ljudi koji su profesionalno izloženi uticaju hemikalija“.

Stručnjaci upozoravaju da izlaganje hemikalijama koje blokiraju ili remete rad hormona treba svesti na najmanju moguću meru ali i da bezbednosnim testovima treba ustanoviti ima li novih rizika i isključiti ih iz proizvoda za svakodnevnu kućnu upotrebu.

Prema rečima Andree Gor, treba izbegavati plastične boce za vodu i podgrevanje hrane u plastičnim posudama jer postoji opasnost da na visokoj temperaturi otpuste hemikalije u hranu. Takođe, treba jesti što manje polugotove ili gotove hrane u kojoj se hemijska sredstva mogu naći čak i omaškom, a umesto toga mnogo je bezbednije kupovati sveže voće i povrće.

Neodobravanja druge struke

Zaključci Endokrinološkog društva izazvali su, očekivano, vrlo oštru reakciju američke hemijske industrije. „Izveštaj iznosi neutemeljene tvrdnje o povezanosti oboljenja i nekih hemikalija“, navodi se u saopštenju Američkog saveta za hemikalije – najvećeg nacionalnog udruženje hemijske industrije.

Savet upućuje na stavove regulatornih tela, poput Agencije za zaštitu okoline, koja ne podržava ideju da mali poremećaji u radu hormona mogu biti uzrok zdravstvenih problema. Takođe smatraju da izveštaj Društva za endokrinologiju ne uzima u obzir razliku između endokrino-aktivnih hemikalija tj. onih koje utiču na endokrini sistem i onih koje remete endokrini sistem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво