Nemci pretvorili vodonik u plazmu, nuklearna fuzija sve bliže

Nemački naučnici izveli su eksperiment za koji se nadaju da će dovesti do napretka u potrazi za nuklearnom fuzijom, procesom za dobijanje nuklearne energije koji se smatra čistijim i bezbednijim od procesa nuklearne fisije, koji se koristi u postojećim nuklearnim elektranama.

Немци претворили водоник у плазму, нуклеарна фузија све ближе Немци претворили водоник у плазму, нуклеарна фузија све ближе

Posle devet godina rada i testiranja, naučnici Instituta za fiziku plazme „Maks Plank“ u Grajfsvaldu ubacili su malu količinu vodonika u uređaj u obliku krofne, gde je zagrejan u super-vrući gas - plazmu.

U tom obliku vodonik je trajao samo delić sekunde pre nego što se ohladio, ali je to bilo dovoljno da naučnici proglase uspeh.

„Sve je danas išlo dobro“, rekao je naučnik Robert Volf.

Eksperiment u Grajfsvaldu je deo nastojanja širom sveta da se energija dobija nuklearnom fuzijom, procesom u kom se atomi spajaju na ekstremno visokim temperaturama, pri čemu se oslobađaju velike količine energije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja ima doktorat iz fizike, lično je pritisnula taster za pokretanje današnjeg eksperimenta.

„Kao industrijska država želimo da pokažemo da je moguće prustupačno, bezbedno, pouzdano i održivo snabdevanje energijom, bez gubitka naše ekonomske konkurentnosti“, rekla je Merkelova.

Naučnici navode da će biti potrebno još nekoliko decenija dok tehnologija za dobijanje energije nuklearnom fuzijom ne postane dostupna, ali da će, kada se to dogodi, tako dobijena energija potpuno potisnuti fosilna goriva i konvencionalne reaktore za nuklearnu fisiju.

Tim u Grajfsvaldu, lučkom gradu na Baltičkom moru, koristi uređaj stelator „W7-X“, vredan 400 miliona evra, kako bi se plazma što duže održala.

Naučnik Dejvid Anderson sa Univerziteta u Viskonsinu, koji ne učestvuje u projektu, rekao je da rezultati eksperimenta u Grajfsvaldu zasad obećavaju.

„Impresivni rezultati dobijeni na pokretanju mašine su izuzetni“, rekao je Anderson.

Projekat u Grajfsvaldu koštao je preko milijardu evra tokom prethodnih 20 godina.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво