Читај ми!

Крај једне врсте

Симбол свих изумирућих врста, Усамљени Џорџ, џиновска корњача са острва Пинта, угинуо је у недељу, чиме је врста "Chelonoidis nigra abingdoni" и званично престала да постоји.

Џиновска корњача Усамљени Џорџ, која је последња позната животиња своје врсте и симбол свих изумирућих врста, пронађена је мртва, саопштили су званичници националног парка Галапагос.

Научници сматрају да је Усамљени Џорџ, који је преминуо јуче, био последњи живи члан подврсте Chelonoidis nigra abingdoni, са малог острва Пинта.

Џорџ је био и амбасадор еквадорске обале чија је јединствена флора и фауна инспирисала теорију еволуције Чарлса Дарвина.

Старост корњаче није позната, али научници сматрају да је имала око 100 година, што није много за џиновске корњаче, које могу живети и много дуже, тако да су научници очекивали да ће Усамљени Џорџ живети бар још пар деценија, преноси АП.

Много пута, од 1972. године када је пронађен, Усамљеном Џорџу су довођене женке како би се продужила његова подврста али су ти подухвати били безуспешни.

Усамљени Џорџ је живео у центру за узгајање корњача на архипелагу Санта Круз, а у недељу га је пронашао Фаусто Љорена који се годинама о њему бринуо. Парк је саопштио да ће се узрок смрти истражити.

Џиновске корњаче са Галапагоса (Chelonoidis nigra) углавном су побијене након доласка људи на та острва, али програм опоравка који је спровео парк са Фондацијом „Чарлс Дарвин" довео је до опоравка популације са 3.000 из 1974. на 20.000 данас.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво