Пред њим сви падају ничице – краљ Тајланда

Тајландски краљ Маха Ваџиралонгкорн (66), који је крунисан на свечаној церемонији после више од две године од како је преузео трон, већ дуже време привлачи пажњу необичним понашањем. Женио се четири пута, заштићен је посебним законом а његова пудлица је имала звање команданта ваздушних снага.

Ваџиралонгкорн је друго дете и једини син покојног тајландског краља Бумибола Абдуладеља. На власт је дошао 2016. године после смрти свог оца, али је тек сада званично крунисан. 

Школовао се у Великој Британији, Аустралији и САД, официр је Краљевске тајландске армије и има лиценцу за пилота. Јавности је, међутим, познатији по неким другим аспектима живота.

Наиме, почетком маја краљ се оженио Сутидом Ваџиралонгкорн На Ајуђа (40), сада познатом као Краљица Сутида, преноси АП.

Како се наводи, она је четврта супруга тајландског краља и бивша стјуардеса, која је краља упознала на једном лету.

Сутида се 2013. године придружила краљевој гарди и постала командант краљевске безбедносне јединице, а тренутно има чин генерала.

За команданта ваздушних снага била је, иначе, раније постављена још једна краљева миљеница. Реч је, наиме о његовој пудли Фуфу, коју је обожавао, а када је угинула, сахрањена је уз највише почасти, преноси Ројтерс.

Пре осам година краљ се нашао у центру скандала, када је објављен снимак са прославе 30. рођендана његове треће по реду супруге, принцезе Срирасме.

Снимак је настао 2001. године, а на њему се види Срирасма, прилично разголићена, како у једном тренутку на прослави, окружена са више високих званичника, попут пса једе из псеће посуде, и са Фуфу дува у свећице на торти. Од Срирасме се развео 2014. године, забранио јој улаз у палату и оптужио за корупцију.

За снимак краља у уској краткој мајици – 35 година затвора! 

Тајландски краљеви су, иначе, заштићени законом „лез мажесте“. Реч је о забрани вређања краљевске породице који се спроводи у многим монархијама широм света, међутим у Тајланду је његова примена веома контроверзна и током последње деценије изазива велику медијску пажњу.

Према том закону, критичари монарха могу буду осуђени на затворску казну од три до петнаест година, па је тако војни суд у Тајланду 2017. године осудио једног мушкарца на 35 година затвора због увреде монархије, јер је на Фејсбуку објавио видео снимак краља који носи уску кратку мајицу.

Прву жену, принцезу Соамсавали, коју је убрзо напустио због глумице Јувадиде Полпрасет, којом се касније оженио, оптужио је за крах њиховог брака, а она на те оптужбе није могла да одговори, због поменутог закона о забрани увреде величанства.

Ваџиралонгкорн има седморо деце из прва три брака.

Још једна од интересантних чињеница везана за контроверзног владара јесте да један бели слон по имену Плаи Екачаи, чека да буде поклоњен Ваџиралонгкорну. Слон има 33 године и од прошле године се третира као божанство.

Још није одређен датум када ће Екачаи проћи званичну церемонију којом че постати краљевски бели слон, а то ће бити први такав догађај у земљи од 1978. године.

Према веровању тајландских будиста, појављивање белог слона повезује се с моралним ауторитетом монарха, чија је способност привлачења таквих божанстава један од показатеља њихове божанске природе, преноси агенција Ројтерс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво