Бели слон као божанство

Белог мушког слона по имену Плаи Екачаи, који има 33 године, од прошле године третирају као божанство, док чека да буде поклоњен тајландском краљу Маха Ваџиралонгкорну.

Слон се налази у конзерваторском центру на отвореном, на североистоку земље, док га „посматра“ огроман портрет краља, преноси агенција Ројтерс.

„Нема веће заслуге него брига о слону који ће бити поклоњен краљу“, рекао је руководилац центра Танабаде Промсок.

Танабаде се белом слону обраћа с „Његово височанство“ и свакодневно клечи пред њим.

„Плаи“ на тајландском значи мушки слон, а слонови означени као бели су ретки и посебно су поштовани, јер се сматрају симболом краљевства, и третирају се као божанства.

Такво веровање потиче због митског белог слона Аиравате или Еравана, како га зову Тајланђани, а кога је користио краљ Хинду богова Индра.

Према веровању тајландских будиста, појављивање белог слона повезује се с моралним ауторитетом монарха, чија је способност привлачења таквих божанстава један од показатеља њихове божанске природе, рекао је антрополог на Универзитету Кјото, Едоардо Сијани.

„Будистички краљеви поседовање белих слонова приказују као доказ свог легитимитета“, истакао је Сијани.

Краљев отац, краљ Бумибол Адуладеј, добио је десет белих слонова током своје владавине дуге седам деценија. Бумибол је преминуо у октобру 2016. године.

Иако није албино, Плаи Екачаи је бео – показатељ чистоће у тајландској традицији – на свим правим местима.

Бели слон, према древним браманским текстовима, има седам карактеристика: беле очи, бела мекана непца, беле нокте, белу косу, белу кожу и беле гениталије.

Плаи Екачаи долази из јужног туристичког града Краби, у коме је морао, уз велико одбијање, да дозвољава туристима да га јашу и да вуче дрвена трупца.

Танабаде га је купио 2010. године и довео, прешавши 1.200 километара, до града Маха Шарахама, где се његов центар налази.

Сваки дан слон-божанство иде на једносатно вежбање, тушира се, после чега се у пуном сјају види његова глатка, светла кожа.

Посетиоци верују да им Екачаи доноси срећу и због тога долазе свакодневно у центар да га виде.

Још није одређен датум када ће Екачаи проћи званичну церемонију којом ће постати краљевски бели слон, а то ће бити први такав догађај у земљи од 1978. године.

„Он је све што један слон може да буде“, закључио је Танабаде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво