Марко Баћовић: Играти Пашића је био велики изазов

Серија „Краљ Петар Први“ на мале екране стиже 10. марта. Глумац Марко Баћовић, који у филму и серији Петра Ристовског тумачи лик Николе Пашића, открива како је било играти такву историјску фигуру.

Тешко је, али и лепо када глумац добије историјски лик као што је то Никола Пашић.

„Свако има своју представу како он треба да изгледа. На крају крајева, он је већ одигран неколико пута што у емисијама, што документарно-играним. Велики је изазов јер је 45 година био доминантна политичка фигура у Србији - од 1882. до 1926. године, то јест до своје смрти. Што је већи изазов, то је веће и задовољство за глумца“, нагласио је Марко Баћовић гостујући у Београдској хроници.

Када је реч о улози Пашића, виђење редитеља Петра Ристовског и Баћовића се прилично поклопило.

„Наравно, разговарали смо о томе и постоји историјски Пашић, свако има неку своју представу из фељтона, из књига, на крају крајева из књиге Чарапе краља Петра Витезовића која је и основа и инспирација за филм, затим Време смрти Добрице Ћосића, свако има неку своју представу... У сценарију постоји одређен број сцена, радњи, поступака у склопу ове приче које је требало ускладити са редитељем и ту смо сарађивали и договарали се“, објаснио је глумац.

Спремајући се за улогу Баћовић је дошао до разних података о Пашићу који су се тицали његове изузетне самосталности.

„Мени је било најзанимљивије, случајно сам негде прочитао то да је он говорио тај зајечарски акценат и то сам хтео да задржим и радио сам на томе. Био је веома практичан, народски човек. Сам себе је подигао, школовао, добио стипендије. Прочитао сам нешто о његовој идеологији код Ђорђа Карађорђевића у Истини о мом животу у којој га представља као судбинску фигуру која лебди изнад њих и која има веће моћи него чак и његов отац краљ Петар“, истакао је уметник.

Серија Краљ Петар Први доста ће се разликовати од истоименог филма јер филм обухвата период од почетка Великог рата до јануара 1916. године и преласка Албаније. Серија, међутим, почиње доста раније, од 1903. непосредно после Мајског преврата када краљ Петар долази са породицом у Србију и затиче једно нестабилно политичко стање.

На програме РТС-а серија Краљ Петар Први стиже 10. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво