Педесета годишњица филма „Рани радови“

Педесета годишњица од снимања филма „Рани радови“ и освајања Златног медведа у Берлину 1969. године, биће обележена 13. децембра у Југословенској кинотеци.

Кинотека одаје почаст једном од најзначајних остварења југословенског „црног таласа“ – филму Рани радови Желимира Жилника, који је пре 50 година освојио Златног медведа у Берлину, али и узнемирио духове у земљи својим критичким приказом стања у тадашњој Југославији.

Рани радови на алегоричан начин излажу причу младих учесника студентских демонстрација, јуна 1968. године у Београду. Три младића и девојка Југослава, супростављају се малограђанској рутини свакодневнице. У жељи да „промене свет“, надахнути текстовима младог Карла Маркса, одлазе у села и фабрике, да „пробуде свест“ људи, да их охрабре у борби за еманципацију и достојанствен живот.

У том боравку и раду на терену се суочавају са примитивизмом и бедом, али и са сопственим ограничењима, слабостима, немоћи, љубомором. Бивају и хапшени. Фрустрирани што је планирана револуција неостварена, три младића одлучују да елиминишу Југославу, сведока њихове неспособности. Пуцају у њу, прекривају је партијском заставом, пале њено тело, те од намераване акције остаје само таман стуб дима који се диже у небо.

Главне улоге играли су Миља Вујановић, Богдан Тирнанић, Марко Николић и Слободан Алигрудић.

Пројекцији 13. децембра присуствоваће редитељ Желимир Жилник и сниматељ Карпо Аћимовић Година, са којима ће бити уприличен и разговор са посетиоцима. Модератор разговора биће др Ивана Кроња, чији је текст поводом јубилеја култног остварења домаће кинематографије и објављен у новембарском броју Кинотеке.

Улаз је слободан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво