Дарко Бајић: Редитељи филмове припремају лети

На програмима РТС-а управо је завршено поновно приказивање серије „Сиви дом“ и започело приказивање серије „Заборављени“. Редитељ Дарко Бајић, који је режирао ове две серије, овог лета почиње са припремама на новом филму и руководи организацијом Фестивала филмске режије у Лесковцу.

На серијама Сиви дом и Заборављени, редитељ Дарко Бајић, као и велики број младих глумаца који су били главни протагонисти, тек су започињали своју сарадњу и професионалну каријеру.

„Прво сам препознао да волим глумце. То ми је била прва ствар о којој сам почео да размишљам. Онда сам покушао да дођем до неког свог система како сада да те глумце које волим, и посао који волим да радим, како сада да то доведем у неку спрегу у којој бих врло прецизно и тачно с њима руководио. Ту сам нашао један систем у коме се сви осећамо добро и заиста, нема глумца , нити глумице с којима сам радио а да нисмо остали пријатељи и да нисмо и даље сарађивали“, истиче Бајић.

Као професор филмске режије на Академији филмских и драмских уметности, више од тридесет година Бајић настоји да својим студентима приближи начине на који могу приступити глумцима.

„Пре свега треба да га познајете и упознајете га. Да гледате његове представе, трудите се да гледате његове филмове и размишљате да му дате неку могућност да направи улогу која ће бити интригантна за њега, можда друкчија од онога што је иначе навикао да глуми. С друге стране, увек постоји та фина борба између глумца и редитеља како и на који начин да, ненамећући вашу идеју, до те идеје дођете. То је једна фина психолошка игра која добро функционише и понекад то личи на трилер, али се углавном завршава љубављу“, објашњава редитељ.

У монтажи, пак, редитељ добија потпуну контролу, а Бајић додаје да је он настојао да сваки погрешан поглед или реакцију глумца уклони. Често га монтежери оптужују да је превише прецизан, готово апотекарски, како је то оценио монтажер Андрија Зафрановић.

Фестивал филмске режије у Лесковцу покренут је пре 11 година. Ове године биће одржан од 11. до 17. септембра и кренуће корак напред, најављује Дарко Бајић.

Важност овог Фестивала лежи у чињеници да је то фестивал региона и да се на њему до сада окупило преко 50 филмских редитеља и још више глумаца.

„Једноставно, то је редитељска Мека. Ту ми водимо наше разговоре о томе како да се изборимо у овој новој технолошкој револуцији да не будемо само део чипа једног компјутера или продуцента. Како да остваримо своје могућности, да ту технологију на неки начин укротимо и да то допринесе да ми направимо квалитетније филмове“, сматра редитељ.

Фестивал из године у годину доживљава све већи број гледалаца. Прихваћен је у Лесковцу, а Град и градоначелник Горан Цветановић, који је пре свега посвећени гледалац филмова, а с друге стране, допринео је да Фестивал ове године добије додатна средства. Зато се надају да ће овогодишњи Фестивал филмске режије бити по броју редитеља, по броју премијерних филмова и по броју глумаца, најбољи до сада.

Редитељ Бајић, гостујући у Београдској хроници, најављује и да је добио прилику да уради један изузетно интересантан историјски филм. Радња филма почиње 1876. године када хапсе Светозара Милетића и почиње Српско-турски рат, а касније Руско-турски рат и када на Берлинском конгресу 1878. Аустро-угарска улази у Босну.

„Међутим, оно што је мене заиста фасцинирало је његова ћерка Милица Милетић Томић, која је била изузетна новинарка и једна од првих у свету бораца за женска права. Она је успела, некако, у целој тој турбуленцији рата, у целој тој историјској причи, да пронађе и своју љубав, и свој начин како да с једне стране настави идеју свог оца, а с друге стране, доведе до нечега што ће у ствари бити њена права животна прича“, каже на крају гостовања у Београдској хроници редитељ Дарко Бајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво