„Белдокс“ отвара Бајићева „Линија живота“

Више од 100 премијера савременог документарног филма на 11 локација у Београду припремили су организатори Међународног фестивала документарног филма „Белдокс“, који ће се, од 8. до 15. маја, одржати у српској престоници.

Фестивал отвара светска премијера филма Линија живота Дарка Бајића, 8. маја у Комбанк дворани, док ће на свечаном затварању 15. маја, после доделе награда најбољим остварењима, бити премијерно приказан српски документарац Електрични Оргазам за људе будућности у режији Марије Вукић. 

Наш славни редитељ и професор режије Дарко Бајић каже да је Линија живота филм о Милошу Бајићу, академском сликару, првом апстрактном сликару у соцреализму, који је као логораш преживео Матхаузен.

„На његовом досијеу је на немачком језику писало 'Повратак непожељан'. Његова линија живота је почела у логору и пратила га све док нас заувек није напустио. Покушао сам у филму да покажем Милошеву, енергију, љубав и вољу за животом. Цртежи које је кришом цртао у логору и сакривао копајући испод бараке логора, заправо су дали живот мом оцу и његовим друговима“, рекао је Бајић.

„Увек сам се питао како мој отац и његови другари имају стално тај осмех на лицу у годинама које су дошле после боравка у логору. Схватио сам да су они на крају преживели, за разлику од 11 милиона људи који страдали у нацистичким логорима широм Европе. Они су се смејали кроз живот са разлогом, а ја сам имао срећу да будем сведок тог слављена живота“, испричао је Бајић.

Тамара Даниловић Ћирић, коауторка књиге „Концентрациони логор Матхаузен – повратак непожељног“, рекла је да се данас релативизују исход и дешавања у Другом светском рату.

„Била сам на комеморацији у Матхаузену и имам утисак да је јако важно бавити се оваквим темама, јер много људи још увек нема појма где су им сахрањени преци. Морамо да се бавимо дешавањима у систему логора у НДХ, Бањицом, као и осталим стратиштима наших рођака широм Европе“, изјавила је Даниловић Ћирић.

У оквиру програма фестивала биће приказан биографски филм о бенду „Електрични оргазам“ Марије Вукић.

Публика фестивала имаће прилике да види и остварења из програма названог Лавиринти правде који на испит ставља правду, њено ћутање и разумевање у модерном тренутку.

Филм Суђење Ратку Младићу Роберта Милера и Хенрија Сингера представља процес који је пред Међународним кривичним судом у Хагу вођен против некадашњег генерала и начелника Главног штаба Војске Републике Српске.

У програму под називом Профил биће приказана остварења о совјетском лидеру Михаилу Горбачову, ММ борцу Конору Мекгрегору, тенисеру Џону Мекнроу и редитељу Вилијаму Фридкину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво