Читај ми!

Како ће Новосађани који реше да купе бицикл, уштедети 10.000 динара

Годину дана живота са короном учинило је да никада више нисмо говорили о здрављу, исхрани, вежбању, боравку у природи. Чини се да смо почели да мењамо и приоритете, па су многи, уместо вожње аутобусом или колима, одлучили да пешаче или возе бицикл.

Нови Сад је први град у Србији који ће почети са реализацијом субвенција за куповину бицикла. 

До идеје се дошло захваљујући иницијативи цивилног сектора и невладиној организацији, која је тражила да власти помогну грађане при куповини бицикла.

Субвенцијом у износу од 10.000 динара, град промовише заштиту животне средине, а и утиче на већу физичку активност грађана.

„Као узор су нам послужиле колеге из региона. У Подгорици је спроведена слична акција и исто тако у Скопљу", рекла је, гостујући у Јутарњем програму, Мира Раденовић, чланица Градског већа задужена за имовину, имовинско-правне послове и заштиту животне средине Новог Сада.

Додала је да ће се акција обављати континуирано, и да је у првој фази град Нови Сад, определио осам милиона динара.

„Градоначелник је најавио да у ребалансу можда добијемо још средстава. То је нешто мање од хиљаду бицикала", рекла је Раденовићева, и додала да је од документације за конкурисање за субвенцију за куповиму бицикла, потребна фотокопија личне карте, изјава о томе да конкурише само један члан домаћинства, пријавни формулар и број рачуна у банци.

Документација се шаље онлајн, а сви детаљи ће бити на сајту градске управе.

Конкурс се отвара крајем марта и у припремној је фази. 

Бициклизам и квалитет ваздуха 

„У Новом Саду се више од 15 година спроводи мониторинг квалитета ваздуха, а од 2016. го 2020. године, испуњено је више 90 одсто мера из Плана о квалитету ваздуха", изјавила је Раденовићева.

Додаје да је у том периоду, захваљујући мерама међу којима је и промоција алтернативних видова превоза, детектовано смањење концентрације загађујућих честица у ваздуху.

Нови Сад као равничарски град је погодан за бициклизам, и има више од 100 километара бициклистичких стаза.

Раденовићева најављује изградњу нових и реконструкцију постојећих стаза.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара