Читај ми!

Представа „Убица Ђинг Ке“, нобеловца Моа Јена на сцени ЈДП-а

Пекиншко народно уметничко позориште гостовало је на Великој сцени „Љуба Тадић” Југословенског драмског позоришта са представом „Убица Ђинг Ке“, нобеловца Моа Јена у режији Жена Минга.

Радња комада одвија се у време владавине краља Јинг Џенга у држави Ћин. Принц Дан од Јена наручује атентат на краља, који би требало да изврши Ђинг Ке, историјска личност о којој су писали бројни кинески аутори.

„Прича о Ђин Кеу је причао о хероју. Мо Јен кроз призму овог лика говори о обичном човеку. Мо Јенова источна дилема 'убити или не убити', пандан је западној, Шекспиоровој дилеми 'бити или не бити'“, објашњава глумац Ванг Бан.

„Није акценат на самом атентату, већ на људској природи и човеку од крви и меса који се нашао у тој дилеми. Мислим да свако од нас може да пронађе део тог лика у себи“, наглашава аутор драме, нобеловац Мо Јен.

У ансамблу су бројни млади уметници којима је ова представа била једна од прекретница у каријери, као и комад кроз који су расли са сваким новим извођењем.

„Иако је ово једна мушка драма, писац је мојој улози дао јак женски карактер и заиста сам осетила снагу свог лика. Док је играм, осећам њену моћ“, каже Ли Сијаоменг глумица.

„У овој драми видећете врло специфичан оријентални кинески стил. Дочарана је епоха у којој се одвија. Међутим, модел понашања је веома савремен и увек актуелан“, напомиње глумац Јен Жуи.

Историјска драма нобеловца Моа Јена постављена је на сцени Пекиншког народног уметничког позоришта пре 11 година. Београдско гостовање организовано је у оквиру сарадње која је започела 2015. године, када је ЈДП у Пекингу гостовао са Молијеровим Уображеним болесником.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије