Читај ми!

Како изгледа напад џиновске лигње са „фаровима“ на километар дубине

Ретка врста лигње снимљена је како напада и обавија своје пипке дубоко испод површине океана, где влада скоро вечна тама.

Како изгледа напад џиновске лигње са „фаровима“ на километар дубине Како изгледа напад џиновске лигње са „фаровима“ на километар дубине

Научници са Универзитета Западне Аустралије и британске компаније „Келпи геосајенс“ поделили су изузетан снимак ретке врсте дубокоморске лигње забележен више од километар испод површине јужног Пацифика.

Пошто што је камера извучена са више од пет километара дубине, истраживачи су схватили да је животиња која се ретко виђа у свом природном станишту на видео-снимку.

На дубини од нешто више од једног километра, дубокоморска кукаста лигња (Taningia danae) сустигла је камеру док је тонула на морско дно брзином од 58 метара у минути.

„Када смо прегледали снимак, схватили смо да смо снимили нешто веома ретко“, рекао је ванредни професор Стјуарт.

Дубокоморска кукаста лигња је једна од највећих дубоководних лигњи и позната је по томе што има два веома велика фотофора на крају два крака, који производе блиставе биолуминисцентне бљескове како би уплашили и дезоријентисали плен током лова. Ово су највеће познате фотофоре у свету природе.

„Лигња, дуга око 75 центиметара, спустила се на нашу камеру претпостављајући да је плен, и покушала да је заплаши огромним биолуминисцентним фаровима“, каже проф. Стјуарт.

„Потом је наставила да обмотава пипке око једне, али је друга заузврат забележила сусрет са још више детаља. Мислим да смо прави срећници што смо били сведоци овога.”

Професор Алан Џејмисон, директор Центра за истраживање дубоког мора "Minderoo-UVA", рекао је да је посматрање дубокоморских лигњи у њиховом природном станишту, посебно у средњим водама, крајње изазовно.

„Многи записи о овој врсти потичу само ако се догоди да се лигња насуче на копно, случајног улова ила ако их извадимо из желуца китова“, објашњава професор Џејмисон.

„Реткост да уживо посматрате ову невероватну животињу чини сваки сусрет вредним у прикупљању информација о географским локацијама, дубини и понашању, плус то је тако јединствена животиња коју готово немамо прилике да видимо, па смо морали да поделимо ове снимке да их сви виде.“

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије