Најотровнија риба на свету уловљена код Ровиња

Јуче код острва Цеја у Јадранском мору спажено је седам сребрнопружних надувача, а једну од њих је уловио на 19 метара дубине словеначки рибар Антон Видовић и предао стручњацима на испитивање.

Сребрнопружна надувача једна је од припадница породице Tetraodontidae, које спадају у једне од најотровнијих кичмењака на свету јер њихово тело садржи тетродотоксин – изузетно потентан нервни отров.

Ако се унесе може изазвати тешке здравствене тегобе и смрт. Тетродотоксин је концетрисан у гонадама и јетри рибе, али га има и на кожи. Претпоставља се да је доза од један до два милиграма фатална“, наводи Акваријум Пула на својој Фејсбук страници.

Врста је, како истичу, инвазивног карактера и убраја се у „лесепсијске мигранте“ – врсте које из Црвеног мора кроз Суецки канал долазе у Средоземно море. Због своје прождрљивости и недостатка непријатеља, негативно утиче на биолошку разноликост и представља претњу рибарству.

Надуване рибе или надуваче

Као што је већ речено припадају породици Tetraodontidae. Латински назив потиче од четири велика зуба спојена у две плоче којима риба ломи и смрскава плен – шкољке ракова и мекушце.

Колоквијални назив „надувача“ добила је због способности да се „надува“, више пута увеличавајући своје тело и избацујући бодље које су скривене док није надувана.

Насељавају тропске пределе Тихог и Индијског океана.

Њихово месо у неким земљама спада у деликатес, а посебно је познат статус једне врсте надуваче – рибе фугу у Јапану. Због изузетно опасног отрова, само обучени и искусни кувари смеју да је спремају.

Неуротоксин у њиховим телима је изузетно разоран, око 1.200 пута отровнији од цијанида. Да читава ствар буде гора, не постоји противотров.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије