Читај ми!

Да ли се Међународна свемирска станица уморила, има ли замену?

Међународна свемирска станица (ISS) већ две деценије обезбеђује истраживачима Насе сталан приступ микрогравитацији. То им је омогућило да спроводе експерименте који би били немогући на Земљи, укључујући оне који ће нам помоћи да пошаљемо астронауте на дуже мисије и даље у свемир.

Међутим, ISS почиње да показује знаке старења и у плану је да се станица повуче до 2024. године (иако већина очекује да ће добити продужење рока до 2030).

Ако Наса нема спремну замену до тренутка када Међународна свемирска станица треба да се повуче, истраживања ће морати да се зауставе.

Изградња и управљање станицом није било јефтино. У првих 20 година, станица је коштала више од 150 милијарди долара. Само Наса потроши око четири милијарде долара на одржавање ISS-а сваке године, а и даље мора да дели станицу са својим међународним партнерима.

Према предвиђањима Насе, за потребе истраживачког рада биће потребно минимум два астронаута који ће константно боравити у свемиру. Сваки додатни простор за будућа истраживања могао би да буде продат другима који желе да спроводе експерименте или једноставно уживају у одмору у микрогравитацији.

Финансирање будућих свемирских станица

У марту ове године, Наса је од приватних компанија тражила да поднесу предлоге за замену Међународне свемирске станице. Од неколико предложених комерцијалних свемирских станица, тренутно се улаже око 415,6 милиона долара у даљи развој три станице.

Компанија „Наноракс“ добија највећу инвестицију – 160 милиона долара – за свој "Starlab"  предлог. Главна структура те свемирске станице биће модул на надувавање са простором за четири астронаута.

„Блу ориџин“ је добио 130 милиона долара за развој Орбиталног гребена, „пословног парка мешовите намене“ који може да подржи до десеторо људи.

Поглед у будућност

Финансирање ће подржати развој свемирских станица до 2025. године – иако ће, наравно, саме станице коштати милијарде за коначну изградњу и постављање.

Друга фаза програма биће покренута 2025. године, током које ће Наса радити на сертификацији једне (или више) свемирских станица за употребу астронаута, а затим ће купити време на њој.

ISS је заједнички пројекат у коме водећу улогу има пет свемирских агенција САД, Русија, Европа, Канада, Јапан.

Власништво над модулима станице као и њихово коришћење регулисано је међувладиним споразумима и договорима склопљеним наменски за пројекат Међународне свемирске станице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво