Стара вавилонска пророчанства помогла астрономима

Задатак древних астронома био је да прате збивања на небу како би краљевима могли да дају што поузданије прогнозе будућих догађаја. Проучавајући њихове записе, научници тврде да су можда пронашли најстарији писани траг о соларној олуји која се помиње и у Библији.

Недавне анализе откриле су доказе о веома снажној соларној олуји која је негде око 660. године пре нове ере за собом оставила радиоактивне честице које су пронађене у годовима дрвећа широм света и у леду на Гренланду.

Имајући то у виду, истраживачки тим из Јапана, започео је потрагу за писаним траговима о овој олуји у старим астролошким записима. Испоставило се да су доказ пронашли у древним асирским таблицама.

Још у 19. веку археолози су открили хиљаде глинених плочица које потичу из Асирског царства у Месопотамији. На њима су били забележени разни уговори, књижевна дела, укључујући да данас општепознати Еп о Гилгамешу, као и извештаји астролога.

У овим извештајиима бележена су кретања планета, појаве комета и метеора, али, наравно, и тумачења која предсказују наредне догађаје.

Скенирајући збирку ових астролишких извештаја, научници су се упустили у потрагу за описима који би указивали на неку врсту соларне олује, коју су дефинисали као „црвенкасте светлосне појаве на небу" узроковане сунчевим честицама у додиру са земљином атмосфером. Већина извештаја није била датирана, али су истраживачи, барем по томе који је астролог сачинио извештај, могли да начине грубљу периодизацију.

Откривена су три извештаја за која се чинило да спомињу ауроралне појаве на небу. Један помиње „црвени сјај7, други „црвени облак“, а у трећем стоји да „црвено покрива небо“. Записи су датирани у временски распон од 655. до 679. године, а појаве су забележене у Вавилону и асирском граду Ниниви.

„Налази нам омогућавају да допунимо податке о историји соларне активности за читав век раније. То ће нам помоћи у предвиђању будућих соларних магнетних олуја, које би нам данас нанеле много више штете, јер би оштетиле сателите и друге свемирске летелице“, објашњава један од аутора студије, професор Јасујуки Митсума.

Древним Асирцима овај црвени сјај је вероватно предсказивао веома лоше догађаје.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво